Home

Achtergrond

Groningse dierenarts centraal in documentaire Veearts Maaike

Met dierenarts Maaike van den Berg raast de kijker van veehouder naar veehouder. Samen met haar boeren beslist zij over leven en dood. De documentaire Veearts Maaike geeft een indringend portret van het werk van een dierenarts in de melkveehouderij en van de boeren die zij begeleidt.

De première is net geweest, ze is nog aan het bijkomen. De zaal zat vol met veeartsen, melkveehouders, mensen uit de filmwereld en familieleden. Allemaal razend benieuwd naar de documentaire Veearts Maaike. Na afloop krijgt ze complimenten. “Mooi om mee te maken”, zegt de hoofdpersoon. “Maar het gaat mij niet om persoonlijk succes. Mijn opzet was om mijn beroepsgroep te portretteren. Wat doen ze nou precies? Waar worstelen ze mee? En dan tegelijk een eerlijk beeld neer te zetten van veehouders en hun liefde voor hun dieren. Dat wilden de makers trouwens ook.”

Indringende beelden

Bijna anderhalf uur reizen de kijkers mee met Maaike van den Berg van dierenartspraktijk Van Stad tot Wad. Langs melkveehouders in het noorden van Groningen, naar een bestuursvergadering van de beroepsvereniging van dierenartsen en een buitenlands congres. Samen met haar klanten beslist ze over leven en dood. Indringende beelden; een keizersnede, een koe die moet worden geëuthanaseerd, een indringend gesprek over de bouw van een nieuwe stal.

Maaike van den Berg: “Een dierenarts is eigenlijk meer met mensen bezig dan met dieren.” - Foto: Yvonne Witte
Maaike van den Berg: “Een dierenarts is eigenlijk meer met mensen bezig dan met dieren.” - Foto: Yvonne Witte

Eerlijke weergave van de praktijk

Het maken van de documentaire – een productie van Jan Musch en Tijs Tinbergen – heeft 6 jaar geduurd. De makers hebben veel tijd geïnvesteerd in voorgesprekken met de boeren die in beeld komen. Ze zijn zichzelf, net als Van den Berg. “Juist daardoor is de film een eerlijke weergave van de praktijk. Er worden dieren geboren, er gaan dieren dood. Veehouder en dierenarts proberen het samen zo goed mogelijk te doen. En soms lukt het niet een dier in leven te houden. Ik denk dat het goed is om buitenstaanders dat te laten zien.”

‘Elke dierenarts is gericht op mens en dier’

Van den Berg heeft een sterke vertrouwensband met haar klanten. “Daar ben ik heus niet uniek in. Elke dierenarts is gericht op mens en dier. Ik probeer te begrijpen hoe mensen in elkaar steken, wil weten waarom ze bepaalde beslissingen nemen. Je moet het toch samen doen. Om een goede adviseur te zijn, heb je mensenkennis nodig. De boer moet ook mij vertrouwen, bijvoorbeeld als ik adviseer om een koe niet droog te zetten met antibiotica terwijl we dat in verleden anders deden.”

Piketpaaltjes worden doorlopend verschoven

De ontwikkelingen in de melkveehouderij gaan snel. 1 van de boeren zegt dat hij de overheid niet vertrouwt. Van den Berg snapt die reactie. “De piketpaaltjes worden doorlopend verschoven. Ga er maar aan staan. Als dierenarts heb ik daar geen invloed op, maar ik moet de nieuwe regels wel uitvoeren. Jarenlang was ik actief in onze beroepsvereniging. Via die weg kon ik meepraten over het beleid. Bijvoorbeeld over het gebruik van antibiotica. Praktijkkennis is nodig om hierin succesvol te zijn.”

Eigenlijk is ze vooral bezig met volksgezondheid. “Als dieren gezond zijn, is het voedsel veilig. Dat heeft zijn weerslag op de humane gezondheid. Dierenartsen spelen hierbij een cruciale rol. Ook in economische zin. Als dierenartsen hun werk stilleggen, zou bijvoorbeeld de export van dierlijke voedingsmiddelen onmogelijk zijn.”

Stoppen

Op het eind van de documentaire vertelt ze dat ze overweegt te stoppen met haar werk. Van den Berg is 40 jaar, als ze nog iets anders wil doen in haar leven, moet ze die stap nu zetten. Het naderende afscheid emotioneert haar. In de 13 jaar dat ze in Groningen actief is, heeft ze relaties opgebouwd. Met boeren, met haar collega’s. Ze heeft afscheid genomen. Geen gemakkelijke beslissing.

Inmiddels is het zo ver. “Ik maak even pas op de plaats. Ik zoek werk waarin ik betekenisvol kan zijn. Iets op het snijvlak van dieren, gezondheid en maatschappij. Veel mensen vinden iets van de veehouderij en dat mag ook. Veehouders en burgers moeten iets met elkaar. Om stappen vooruit te zetten, is begrip over en weer nodig. Ik wil daar een bijdrage aan leveren.”

De documentaire draait vanaf 25 juli in de bioscopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.