Home

Achtergrond

Fusiegesprekken doen koers BRF geen goed

De grootste koersdaling van de afgelopen 2 weken is voor de Braziliaanse slachterij Brasil Foods (BRF).

BRF kwam in het nieuws omdat het met slachterij Marfrig zou praten over een mogelijke fusie. BRF is de grootse kippenslachterij ter wereld en Marfrig is, na JBS, de grootste in rundvlees. Een fusie zou een van de grootste vleesverwerkers ter wereld betekenen met een jaarlijkse omzet van € 17 miljard. Aandeelhouders waren niet alom positief, want ten opzichte van 2 weken geleden daalde de koers met 7,6%.

BRF maakt al 3 jaar op rij verlies en de angst heerst dat de fusie een afleiding is van de ondermaatse prestatie van het bedrijf. Beleggers vragen zich af of de kostenbesparingen, waar BRF nu op inzet, mogelijk kunnen blijven bij een combinatie van 2 bedrijven.

De tweede grootste daling is toe te schrijven aan de Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra. De aandelenwaarde van aandelen die alleen in het bezit zijn van boeren daalde met 4,8%. De koers bereikte het laagste punt in zeker 5 jaar. De algemene aandelen daalden ook in waarde. De daling werd ingezet nadat het bedrijf bekendmaakte dat de Nieuw-Zeelandse melkproductie in april 10% kleiner was dan het jaar ervoor en ook de productie in Australië in maart was gekrompen. Dat was vooral het gevolg van droge weersomstandigheden.

John Deere en Bunge laten waardetoename aandelen optekenen

John Deere was het bedrijf met de grootste stijging. De koers steeg met 5,4%. De stijging kwam nadat de machinefabrikant het dividend over het eerste kwartaal bekendmaakte: $ 0,74 per aandeel. Dit zou een jaarlijks dividend van $ 3,04 betekenen, iets wat beleggers positief gestemd moet hebben en hen massaal aandelen heeft laten kopen.

De koers van Bunge steeg met 5,1%. Het bedrijf had te maken met stakingen in havens in Argentinië waardoor grondstoffen van Bunge niet verscheept konden worden. Toen de stakingen werden beëindigd afgelopen maandag, steeg de koers.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.