Home

Achtergrond 15 reacties

Boer en adviseur in onzekerheid over status PAS-vergunning

Het neersabelen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) door de Raad van State galmt na in de wereld van vergunningadviseurs, overheden en advocaten. Hoe nu verder? Dat is de grote vraag.

Voorlopig zitten duizenden veebedrijven in onzekerheid over hun vergunning. Adviseurs worstelen ook met de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State waarmee het PAS feitelijk buiten werking is verklaard. Dat bleek op een bijeenkomst van Hekkelman advocaten uit Nijmegen, waar ruim 160 mensen op waren afgekomen.

Terug naar passende beoordeling?

Volgens advocaat Tycho Lam keert de passende beoordeling weer terug als instrument voor vergunningen. Dat betekent in ieder geval dat de bewijsvoering voor het verlenen van vergunning weer aan uitgebreide eisen moet voldoen.

“Reparatie van het PAS wordt een heel lastig verhaal en gaat bovendien heel lang duren”, hield advocaat Paul Bodden de zaal voor.

Nieuwe vergunning voor bedrijf lastig

Dat betekent dat voorlopig een nieuwe vergunning voor een bedrijf lastig is, tenzij aantoonbaar geen stijging van de stikstofdepositie ontstaat. Het zogenoemde extern salderen is een mogelijkheid die in sommige gevallen een optie is. Salderen van emissies binnen een bedrijf is in principe ook een optie, maar die is vaak al benut door de bedrijven die verder willen ontwikkelen.

Milieuorganisaties: stikstofdepositie veehouderijen moet omlaag

In de zaal waren ook enkele vertegenwoordigers van de milieuorganisaties die procederen tegen vergunningen die zijn verleend onder het PAS-systeem. Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) ergert zich aan de sfeer in de zaal: “Adviseurs zijn nu alweer bezig om te zoeken naar manieren om onder de toch heel duidelijke uitspraak uit te komen.” Hij vraagt zich bovendien af of ‘bestuurders dan helemaal niets hebben geleerd’. Hij wijst er op dat de argumenten waarmee de Raad van State het PAS als niet geschikt heeft gekwalificeerd allemaal al genoemd zijn door MOB in de zienswijze voor de wet van kracht werd.

MOB en andere partijen die ageren tegen vergunningen van veehouderijen zijn nog in overleg over vervolgstappen. Hun doel is duidelijk: de stikstofdepositie door de veehouderij moet omlaag.

In beroep tegen niet-onherroepelijke vergunningen

Vollenbroek heeft inmiddels al weer beroep aangetekend tegen een aantal vergunningen die nog niet onherroepelijk zijn. In hoeverre verleende vergunningen die wel onherroepelijk zijn nu echt veilig zijn, moet nog blijken. MOB heeft in ieder geval alle verleende vergunningen op basis van het PAS opgevraagd bij de betreffende overheden via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Laatste reacties

 • Mtswie

  Die heren die zijn natuurlijk allemaal op de fiets gekomen. Want ja de stikstof depositie moet naar beneden. Ze gaan natuurlijk ook nooit voor de fun op reis want ook hier kun je op stikstofuitstoot besparen. Deze mensen eten natuurlijk ook datgene wat de natuur hen hier levert. Want ja je moet natuurlijk wel het goede voorbeeld geven.
  Maar ja het is natuurlijk veel gemakkelijker om anderen de schuld te geven. Als jullie nu gaan besparen kunnen wij rustig door gaan.

 • Jan-Zonderland

  Is die Vollenbrecht nog heelhuids de zaal uitgekomen ?

 • bartje14

  Het is toch pijnlijk duidelijk geworden dat het meten van de stikstofdepositie een "wassen neus" is gebleken. Er wordt maar wat met ruwe data gegoocheld om naar een uitkomst toe te rekenen en we lopen er allemaal maar weer achteraan en roepen dat de depositie maar weer omlaag moet. Volgens mij zijn er elders op deze planeet wel vraagstukken die meer aandacht vragen dan waar het MOB en Vollenbroek zich in ons landje druk over maken. Maar ja zolang het verdienmodel voor het voeren van bezwaar en beroepsprocedures nog zo lucratief is houden ze de oogkleppen gewoon op.......#doesco2normaal !!!!

 • eja

  het zou nog maar zo kunnen zijn dat de landbouw N moet inleveren voor lelystad airport het parade paardje van de vvd

 • melkveehouder .

  @20.36 Gelukkig zijn er nog mensen zoals jou die het snappen! Zo is het precies. En dat weten onze belangenbehartigers ook, maar die durven hun mond niet open te trekken.

 • farmerbn

  De minister van VVD-huize had het al over een list. Wel mooi dat het vliegveld nu ook een probleem heeft met de PAS. Eens kijken hoe de overheid hier zelf mee omgaat.

 • Maas1

  De milieu maffiosi krijgen dit land steeds verder in hun greep,als de landbouw dit land is uitgewerkt,volgt de industrie let maar op!
  Ze zijn nog lang niet klaar met ondernemend Nederland,de klapper wordt de klimaat gekte!
  Als de Natura 2000 doelen met de kennis van nu in dit land niet haalbaar blijken te zijn, moet je het hier ook niet meer willen.
  Blijkbaar zit het papieren systeem zodanig in elkaar dat de natuur de economie decimeert.
  Maar goed als men vind dat het in dit kleine land in-PAS-baar moet zijn,succes er mee.

 • fietskip

  @20:36 Het zou dan heel gewoon moeten zijn dat als de landbouw stikstof moet inleveren voor anderen dat dat ook gewoon betaald zou worden door die anderen!

 • Farmerbn, dat vliegveld moet er toch komen Van Geel zat niet voor niks bij de klimaattafels voor de landbouw namens de vliegtuigsector en de list en bedrog VVD verzint er wel wat op.

 • bankivahoen

  Zo is het fietskip@ er zou weer een gouden handel in NH3 moeten komen zodat we er met enige voldoening mee kunnen stoppen.

 • bluemink

  Ze hebben het zo ingewikkeld gemaakt dat ze het zelf niet meer snappen .
  Hier word nog wel een uitzondering op bedacht voor verkeer ,wegenbouw en vliegverkeer .
  Hoe slinks het gaat gebeuren, afwachten zolang wij geen goede belangenorganisatie hebben worden we onderuitgehaald.

 • Tijd dat de LTO de poot stijf houd, als de landbouw muurvast zit in dit proces dan de rest van BV Nederland ook.

 • farmerbn

  Eens met 13:39

 • Maas1

  We zijn bloedserieus met ons vak bezig,maar we worden weggezet als aan geschoten wild.
  Ik zal wel wat gemist hebben en moet mijn wereldbeeld maar bij stellen hier in Nederland.Krijg zo langzamerhand de indruk dat boeren worden gestempeld als crimineel.
  Het is toch een zeldzaamheid dat voedselproducenten door een deel van de politiek en de samenleving als niet wenselijk worden beschouwd.
  Onbegrijpelijk wat een teleurstelling!

 • ENDE902

  @Maas1,
  Het is sinds de verhalen over mestfraude en tweelingfraude al duidelijk dat een groot deel van de Nederlandse samenleving denkt dat de mensen, werkzaam in de agrarische sector, standaard over een fraude-gen beschikken.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.