Home

Achtergrond 8 reacties

Blok zal Mercosur-akkoord niet tegenhouden

Het kabinet gaat niet op voorhand een handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen tegenhouden.

Dat maakte minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer. Blok was naar de Kamer geroepen om mondelinge vragen te beantwoorden over de onderhandelingen van de Europese Unie met de Mercosur-landen. De Partij voor de Dieren stelt dat boeren, consumenten en belangenorganisaties zich tegen een handelsakkoord verzetten. Volgens fractievoorzitter Marianne Thieme dreigt de “landbouw in Nederland kapot geconcurreerd te worden door een akkoord”.

Lees ook: ‘Wie beschermt de boer tegen Mercosur?’

Nog geen oordeel

Blok zegt dat er nog geen akkoord is en dat hij er dus ook nog geen oordeel over heeft. Blok erkent dat er landbouwsectoren zijn die nadeel kunnen ondervinden van een handelsakkoord, maar dat er ook landbouwsectoren zijn die er voordeel van hebben. Het gaat erom, zegt hij, dat de eindbalans positief uitpakt.

Zorgen terecht

CDA‘er Mustafa Amhaouch zegt dat de land- en tuinbouw zich terecht zorgen maken. “Ik hoop dat de minister-president, de minister van buitenlandse zaken en de minister van Buitenlandse Handel altijd aan de kant van de boeren staan.”

Brief aan Europese Commissie

Minister-president Mark Rutte heeft vorige week een brief aan de Europese Commissie geschreven, waarin hij samen met zijn collega’s Angela Merkel (Duitsland), Andrej Babiš (Tsjechië), António Costa (Portugal), Pedro Sánchez (Spanje), Krišjānis Kariņš (Letland) en Stefan Löfven (Zweden) een oproep doet om snel tot een akkoord te komen met de Zuid-Amerikaanse landen, onder andere vanwege de grote belangen voor de maakindustrie (auto’s, machines, chemicaliën en geneesmiddelen).

Laatste reacties

 • john***

  Als die deal erdoor komt kan de kringlooplandbouw visie in de prullenbak..

 • agratax.1

  @john***. Dan is er juist plaats voor kringloop zoals een groot deel van de Groenen het graag ziet, weg met de chemische landbouw in Nederland. Nederland terug naar de tijd van voor WO I en dus ook niet meer voedingsproducten dan in die tijd. Het gevolg is dat de boeren hun producten makkelijk kwijt kunnen aan het kleine deel Nederlanders die bio willen ongeacht de kosten en de rest van ons land heeft dan meer dan voldoende voedsel van lage prijs. De enigen die knel komen zijn de echte armen in Zuid Amerika of Afrika waar wie tegen bodem prijzen ons voedsel weg halen. de Nederlandse schatkist zal op termijn aangeven wat de gevolgen zijn van deze keuze.

 • Eens kijken of het CDA nog dwars gaat liggen anders kunnen die het in de toekomst ook wel vergeten in de landbouw,alleen als er verkiezingen populair doen bij de agrarische sector en dan???

 • Maas1

  Voor Zuid Amerika lijkt mij het wel duidelijk wat hun belang en streven is. Dat het ons de kop kan kosten in Europa daar liggen niet veel mensen wakker van. Het zet ons bestaansrecht op het spel,en misschien ook wel die van PvdD .
  Het wordt allemaal vakkundig uit gespeeld het groot kapitalisme regeert.
  Meer sociale omgang en waarde voor mens en omgeving lijkt mij zinvoller.Het kan toch niet zo zijn dat wij hier enkel zijn ten dienste van het groot kapitaal,het verrekte gif geld.

 • marcel troost

  er komt een tijd dat iedereen, boeren incluis, zal ontdekken dat de visie van PvdD de redding is van onze agrariërs (en van de planeet, alle dieren en ons leefmilieu). Zoals ze voorspelden hoe het Oekraine akkoord ook rampzalig was voor de boeren (al die goedkope mishandelde kippen) die de markt overspoelen.

 • nvanrooij1

  @9.59
  Ik denk dat jij lid bent van de PvdD.
  Gezien je reacties onder diverse artikelen.
  Dat zegt genoeg over de reactie

 • Maas1

  @9:59 Als we toch bezig zijn; Er komt een tijd incl PvdD dat men inziet dat de Nederlandse boer zo gek nog niet was! Door het politieke schaakspel en het overheersende kapitalistische systeem,wordt het voetvolk tegen elkaar weg gespeeld.Ook
  onderling kunnen we er wat van.Dat PvdD nu roept dat handelsverdragen slecht zijn voor de boer en er geen gelijk speelveld meer is,ja dat is in wezen mostert naar de maaltijd.Het is meer een constatering de kaarten zijn allang geschut. Als je van mening bent dat de boer een van de oplossingen had kunnen zijn voor vele vraagstukken was het beter geweest dat ook PvdD de benadering naar de boer en leefomgeving anders had aangevlogen.PvdD is in wezen niets meer dan een looppion op het schaakspel,die nu achteraf wil scoren dat mag maar het is niets meer dan gerommel achter de bühne.

 • bartje14

  Gewoon een ordinaire ("achterkamertjes") uitverkoop van de Europese Landbouw door de heren en dames in Brussel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.