Home

Achtergrond 1 reactie

18% minder handel in landbouwgrond

In het eerste kwartaal van 2019 is bijna 18% minder grond verhandeld dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar.

Waar vorig jaar nog 9.900 hectare verhandeld werd, is dit jaar 8.100 hectare grond verhandeld. Dat meldt het Kadaster op basis van kwartaalcijfers van de agrarische grondmarkt van het eerste kwartaal van 2019.

Gemeten over de laatste 4 kwartalen (Q2 2018 t/m Q1 2019) is in totaal ruim 33.900 hectare grond verhandeld. Dat is 4% minder dan dezelfde periode een jaar eerder. De relatieve grondmobiliteit – het verhandeld areaal afgezet tegen het totaal areaal landbouwgrond – over de laatste 4 kwartalen bedraagt 1,9%. Over geheel 2018 bedroeg de grondmobiliteit ruim 2%.

Regio’s Zuid en West plussen, regio’s Noord en Oost minnen

In landsdeel Noord is in de laatste 4 kwartalen 8.500 hectare grond verhandeld. Dat is 1.000 hectare (11%) minder dan in dezelfde periode een jaar ervoor. Ook de handel in regio Oost kende een dip. Er is de laatste 4 kwartalen 9.800 hectare grond verhandeld: ruim 900 hectare (8%) minder dan dezelfde periode een jaar ervoor.

Daarentegen is de laatste 4 kwartalen ruim 200 hectare meer grond verhandeld (4.700 hectare) in regio West dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in regio Zuid werd iets meer grond verhandeld: van 10.700 hectare in Q2 2017 tot en met Q1 2018 tot 10.900 hectare in Q2 2018 tot en met Q1 2019.

Veel grond wordt verpacht

Agrarisch NVM-makelaar/taxateur Ard Klijsen herkent de afnemende grondmobiliteit. “Alhoewel we het aantal stoppers zien toenemen, wordt niet per se meer grond verhandeld. Veel stoppers verkopen hun bedrijf, maar behouden wel een groot deel van de grond. Zij verpachten de grond, omdat zij hier meer rendement (2% a 3%) mee kunnen halen dan op de spaarrekening (nog geen 1%).” Klijsen verwacht een stabiele grondmarkt de komende periode. Ook zal na een lange tijd met stijgende grondprijzen de prijs stabiliseren, volgens de makelaar.

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Eén reactie

  • Bolder01

    Groot gelijk laten die linkse rakkers zelf maar is aan het werkelijke werk beginnenen😆

Of registreer je om te kunnen reageren.