Home

Achtergrond 15 reacties

Zo ga je om met dierenactivisten op het erf

Tips van politie, LTO en ISN over het voorkomen van en omgaan met dierenactivisten op het erf.

Sinds de bezettingsactie in Boxtel zijn boeren op hun hoede. Ook de Duitse belangenbehartiger voor de varkenssector, ISN, is alert sinds de gebeurtenissen in Boxtel. De vereniging houdt extra informatiebijeenkomsten om haar boeren voor te lichten, om boeren alert te maken en handvatten te bieden. Wat kun je doen om te voorkomen dat activisten het bedrijf betreden?

Preventief

 • Sluit het erf af met een hek en doe de staldeuren op slot, zo voorkom je ongewenste gasten.
 • Plaats camera‘s, eventueel met bewegingssensor. Camera’s werken soms afschrikkend, maar het is ook een uitstekende manier om eventuele activisten te identificeren en de video kan dienen als bewijsmateriaal.
 • Hang een bordje met de tekst ‘Verboden Toegang voor onbevoegden’ op. Zo maak je als veehouder duidelijk dat het erf privéterrein is. Wie zonder toegang toch het erf op loopt, maakt zich schuldig aan erfvredebreuk.
 • Bij een verdachte situatie of mogelijk inbraak: meld deze bij de politie. Zij zijn verantwoordelijk voor de afhandeling.

Lees verder onder de foto.

Maak duidelijk met een bord dat het erf privéterrein is. - Afbeelding: ANP en Boerderij
Maak duidelijk met een bord dat het erf privéterrein is. - Afbeelding: ANP en Boerderij

Toch activisten op het erf?

Tegen een groep van 100 man die een deur forceren, is weinig te beginnen, bleek vorige week.

 • Het klinkt logisch en dat is het ook: bel de politie als een (grote) groep activisten zich aandient.
 • Blijf rustig, ga geen gekke dingen doen. Frustratie is begrijpelijk, maar deze uiten lost niets op.
 • Doe aangifte. Wie dat niet doet, blijft een makkelijke prooi voor activisten, aldus Torsten Staack van ISN.
 • Bij de aangifte of melding wordt aangeraden door LTO om de code CTER te vermelden. Die code staat voor: Team Contra Terrorisme, Extremisme & Radicalisering van de Nationale Politie. De desbetreffende politie-eenheid weet dan wat haar te doen staat.
 • Vermeld bij de aangifte indien mogelijk de economische schade en de schade in het kader van dierenwelzijn en hygiëne(protocollen) van het ongeoorloofd betreden van het bedrijf.

Achteraf

Als het stof van de actie is neergedaald, is de impact van de actie niet meteen verdwenen. Denk daarom na over de volgende dingen:

 • Inventariseer de schade. Op wie is die te verhalen?
 • Maakt de actie deel uit van een georganiseerde campagne? Dan is het juist belangrijk om collega-boeren op de hoogte te stellen en autoriteiten in te schakelen.
 • Welke juridische stappen kunnen er genomen worden? Bijvoorbeeld op het gebied van aansprakelijkheid.

Zijn alle leden van een actiegroep allemaal aansprakelijk te stellen voor schade?

Ja, alle actievoerders zijn individueel aansprakelijk. Het probleem om aan te tonen wie in een grote groep wat heeft gedaan, bestaat niet meer, volgens advocaat Theo Linssen van Linssen Advocaten. “De hele groep van actievoerders die het bedrijf is binnengedrongen, kan voor alles wat in het bedrijf is gebeurd als gevolg van dat binnendringen aansprakelijk worden gesteld. Eerdere uitspraken van rechtbanken laten dat zien. Dit geldt ook voor personen die buiten het bedrijf aanwezig waren. Als ze door hun gedrag en/of uitlatingen laten blijken onderdeel te zijn van de actiegroep, dan zijn ze eveneens aansprakelijk te stellen. Voor de woordvoerder van de groep buiten het bedrijf geldt dat hij precies weet wat zich in de stallen afspeelt, alleen daardoor al is zijn band met de groep overduidelijk en is hij aansprakelijk te stellen.”

Lees meer voer de stalbezetting in Boxtel.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Hek om het bedrijf heen.... Waar zijn we toch mee bezig. Zag het al eerder voorbij komen alsof we in Afrika leven en ons zo verdedigen moeten. Gewoon optreden tegen mensen die denken je erf op te mogen.

 • ????

  roep alle boeren op om gewoon zo hard mogelijk (indien mogelijk ) op te treden met zoveel mogelijk collega s want aan de politie kun je het niet overlaten kost zo 10 uur onderhandelen waardeloos!!!

 • witrug123

  doe het maar zo als de juweliers vrouw uit deurne

 • farmerbn

  De overheid denkt echt dat boeren eitjes zijn. Natuurlijk moet je anders reageren als die lieden inbreken. Laten we eerst afwachten of de rechter alle extremisten flink straffen. Als dat niet het geval is kun je die lui gewoon zo behandelen dat ze makkelijk op te pakken zijn. Eigen rechter spelen werkt het beste. Krijgt een boer daar een grote straf voor dan breekt in Nederland de pleuris uit. De rechter moet daar rekening mee houden en zal die boer dan ook niet hard aanpakken.

 • farmerbn

  Ga bordjes ophangen bij veestallen waarop staat dat inbrekers er niet heel uitkomen.

 • Kaiser

  De aanbevelingen zijn een theoretische benadering waarvan ik me afvaag of het in de praktijk wel gaat werken. Neem preventie; sladeuren op slot is niet handig wanneer er brand uitbreekt, Camera`s leggen het handelen van de boer zelf ook vast. Beelden daarvan kunnen tegen de boer worden gebruikt. Bordje voor onbevoegden; geeft een hoop gedoe met erfbetreders, en de collectant moet met de collectebus doorlopen. Bordje voor onbevoegden plaatst de boer zelf in een groter sociaal isolement. Poltie bellen, die komt pas na 10 uur.
  Items onder "actievoerders toch op het erf" en "achteraf" wisten de boeren al.
  Slappe aanbevelingen die hierboven als item zijn genoemd.
  (Je kunt bij een actie in een varkenstal beter de dekbeer loslaten, die jaagt in no time de actievoerders uit stal en van het erf.) De actievoerders in Boxtel moeten blij geweest zijn dat de varkens opgehokt waren. Waren het loslopende varkens geweest dan hadden de actievoerders zich wel twee keer bedacht om de varkensstal in te gaan.

 • Maas1

  @Kaiser dat we allemaal des duivels zijn is logies,maar uit eindelijk is het schorum het niet waard om je zelf of je gezin in een vervelende situatie te brengen. Gewoon de politie bellen en evt code melden! enz...

 • Dirk
  Het verbaast me dat er nog steeds spreekt over "een actiegroep "en dat er geen journalist is die ,op zoek is naar de personen ,achter die groep , de vraag is ,...........wie zijn het ?, wat is hun maatschappelijke status ?dragen ze bij aan de economie (betalen ze belasting? ,wie betaald bepaalt) en hebben ze recht op een verplichte heropvoeding . Net als voetbalvanalen ,en verkeershufters .
  Meestal zijn het oudere ONVOLWASSENEN ,die niet beseffen dat ze bijten in de hand die hen voed ....en de besef en verandwoordelijkheid moet hen bijgebracht worden
 • renilda

  bel de politie dan weet je zeker dat je bijna een dag je eigen stal niet in kan

 • kanaal

  als je de politie belt weet je zeker dat de terroristen goed beschermd worden.

 • el

  Knokploeg inbrengen en naar buiten werken die inbrekers!

 • cor vroege

  Pak op hun lazer kunnen ze krijgen,bellen van politie heeft geen zin dat is wel bewezen,terroisten werden beschermd in plaats van veehouder.Als de boeren het zat worden zal een keer de vlam in de pan slaan mits overheid is optreedt

 • eja

  de eerste activist die zich aandiend gelijk goed in elkaar slaan met een honkbal knuppel welke ik klaar heb staan!!!

 • besterd1

  We hebben allemaal ontsmettingsmiddel en zwavelzuur van de luchtwasser staan.
  Spuitpak aan beschermmasker op en gaan ontsmetten waar ze zich bevinden.Ze zullen snel verdwijnen of onschadelijk worden zodat ze je dieren niet meer kunnen besmetten.

 • wimschaap

  zo is dat knoppel er op en het is zo afgelopen. opruimen dat tuig

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.