Wie zitten achter Meat the Victims? De internationale groep activisten voerde in veel landen actie.
De actievoerders in Boxtel zijn een groep activisten uit binnen- en buitenland die op onregelmatige basis dit soort acties onderneemt. Dit is de eerste keer dat de actie ‘Meat the Victims’ – waarbij wordt ingebroken in een stal en gevraagd wordt om mediatoegang tot dierverblijven – in Nederland plaatsvond.
Dierenactivisten bij de varkensstal in Boxtel.
Dat is dan ook het doel van deze groep: om aan mensen te laten zien hoe het er in de veehouderij aan toe gaat. Dit maken ze kenbaar met leuzen als ‘if you‘ve got nothing to hide, let the camera’s go inside’, oftewel: als je niets te verbergen hebt, laat je de camera’s binnen.
Moreel doel staat boven de wet
In Boxtel namen maandag verschillende deelnemers de rol van woordvoerder op zich, Ze stonden de media te woord over wat de activisten willen. Deze mensen zijn tegen het systeem van veehouderij in het algemeen.
Het houden van dieren voor menselijk ‘gebruik’ keuren zij af. Ze pleiten voor een veganistisch dieet; geen vlees, eieren of zuivel en ze keuren bijvoorbeeld het dragen van leren schoenen af.
De eerste Europese actie van Meat the Victims was in Spanje. Inmiddels zijn er drie van dergelijke acties in de regio rondom Barcelona geweest. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn stallen op dezelfde wijze binnengedrongen.
Bij een vorige actie werd deelnemers gevraagd of ze bereid zijn om hun persoonlijke vrijheid en integriteit op het spel te zetten
De actie is echter door een kleine groep activisten begonnen bij een rundveebedrijf in Australië. Later werd een Australisch bedrijf bezet door 100 activisten en 50 sympathisanten buiten de stal.
De activisten zijn afkomstig van verschillende internationale professionele dierenrechtenorganisaties en kleinere bewegingen. De activisten weten dat hun acties niet legaal zijn, maar nemen dit voor lief.
Ze vinden dat hun morele doel boven de geldende wetten valt. Op het inschrijfformulier van een vorige actie in Spanje werd deelnemers gevraagd of ze ‘bereid zijn om hun persoonlijke vrijheid en integriteit op het spel te zetten’.
Zo'n 150 dierenactivisten trokken maandag naar het varkensbedrijf in Boxtel.
Internationale dierenactivisten komende dagen nog actief
De komende dagen zijn (internationale) dierenactivisten nog actief in Nederland. In verschillende steden, waaronder Zaanstad, Rotterdam en Tilburg, wordt een stil protest gehouden door de groep Anonymous for the Voiceless. Dit noemen ze de ‘Cube of Truth’, waarbij gemaskerde activisten beelden uit de veehouderij laten zien.
Bovendien is de beweging ‘Save movement NL’ van plan om komende week dieren te ’redden’ uit een kalverhouderij in Den Bosch. Ook is een pluimveeslachterij in Nunspeet, te zien op de activiteitenkalender van de groepering op Facebook.
Nederlandse dierenrechtenorganisaties als De Dierenbescherming en Wakker Dier keuren de actie van maandag af. Ze willen de discussie over de Nederlandse veehouderij graag voeren, maar niet door middel van illegale acties.
Animal Rights zou de actie niet op deze manier uitvoeren, maar dat wil niet zeggen dat de actie niet legitiem was
Animal Rights – de organisatie die de afgelopen maanden in het nieuws kwam vanwege het stiekem filmen in veehouderijen – distantieert zich niet van de actie. Animal Rights zou de actie echter zelf niet op deze manier uitvoeren.
“Maar dat wil niet zeggen dat deze actie niet legitiem was”, zegt campagneleider Erwin Vermeulen op Radio 1 in een discussie over de actie. Hij benadrukt daarbij wel het verschil tussen legaal en legitiem, waarbij hij legitiem ziet als ‘moreel uit te leggen’.
Animal Rights heeft ook de steun van bijvoorbeeld Partij van de Dieren-kamerlid Esther Ouwehand. Op een bijeenkomst van de dierenrechtenorganisatie uitte ze niets dan lof voor het werk van de activisten van Animal Rights.
Wob-verzoek door Animal Rights over Boxtels bedrijf
Animal Rights vraagt woensdag 15 mei inspectierapporten op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over het varkensbedrijf in Boxtel. Volgens de organisatie is er een “waslijst aan misstanden” over het bedrijf, terwijl de eigenaar “alleen als slachtoffer ten tonele wordt gevoerd en de varkens bijna zijn verworden tot figuranten”. De organisatie dient een zogeheten Wob-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) in bij de NVWA. Volgens de activisten die het bedrijf maandag bezetten, was het bedrijf willekeurig gekozen.