Home

Achtergrond

Voorzichtige stabilisatie olieprijs

De olieprijs lijkt te gaan stabiliseren, maar zal op lange termijn op het huidige hoge niveau blijven.

Saudi-Arabië heeft deze week laten weten graag de wegvallende productie van Iran, vanwege de Amerikaanse sancties, op te vullen. Maar de VS liet maandag weten de sancties tegen Iran niet te gaan verlengen.

Olieprijs kan stabiliseren

De verwachting is dat hierdoor de olieprijs kan beginnen te stabiliseren. Op donderdagmiddag noteerde Brent $ 71,31 deze week bleef de prijs wat schommelen tussen de $ 71 en $ 73. Tegenhanger WTI Crude stond op datzelfde moment op $ 62,80.

Op de lange termijn zal de olieprijs zijn huidige hoge niveau wel behouden, concludeert persbureau Reuters naar aanleiding van hun maandelijkse enquête in de oliewereld. De informanten van Reuters, analisten en economen die bekend zijn met de markt, schatten dat dit jaar de gemiddelde prijs voor Brent-olie op $ 68,57 uitkomt.

Hoge prijzen blijven

Bij de inventarisatie van vorige maand schatten de ingewijden nog een jaargemiddelde van $ 67,12 per vat. De economen zeggen dat er geen twijfel mogelijk is: ‘high oil prices are here to stay’, oftewel de hoge prijzen blijven nog wel even.

Economische teruggang

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is niet positief over de economische vooruitzichten voor het Midden-Oosten. Dit is grotendeels te wijten aan de hoge olieprijzen, die bijvoorbeeld in Iran al zorgen voor een economische teruggang van 6% in 2018.

Investeerders in deze fossiele regio zijn gevoelig voor dergelijke vooruitzichten en uitten zich ietwat terughoudend. Hierdoor kan de olieprijs in de loop van dit jaar gaan schommelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.