Home

Achtergrond

Tumult op oliemarkt door handelsoorlog VS en China

Trump liet de wereldmarkt zondag schrikken door te tweeten dat hij van plan is om Chinese invoertarieven te verhogen van 10% naar 25%.

De olieprijs reageerde vrijwel direct met een dip. WTI Crude noteerde maandag 6 mei net iets meer dan $ 60 per vat.

De handelsoorlog tussen de 2 economische grootmachten is voor Saoedi-Arabië een reden om wellicht zijn oliebeleid nog eens te herzien. Het terugschroeven van de productie is een effectieve maatregel geweest om in het afgelopen jaar de prijs met 30% te laten stijgen. Dit werkt echter alleen in tijden van economische groei, de toenemende vraag naar olie is nodig om de prijs te laten stijgen, wat de Saoedi’s en de andere Opec-landen graag zien.

De dip was niet van lange duur, donderdag stond eenzelfde vat WTI Crude alweer op $ 61,71, tegenhanger Brent staat voor $ 69,96 op papier.

Trump houdt vooralsnog vast aan zijn ‘belofte’ om China te straffen voor de langzaam lopende handelsgesprekken.

Een onverwachte krimp in de Amerikaanse olievoorraden houdt de prijsval ietwat tegen. De Energy Information Administration liet woensdag weten 4 miljoen vaten minder op voorraad te hebben.

In Europa daalden begin deze week de prijzen voor gas en elektriciteit, als reactie op ietwat dalende prijzen van olie, maar vooral kolen en emissierechten. De gasprijzen zijn gevoelig voor het weer: bij koud weer is de vraag groter en stijgen deze. Hoewel het voor de tijd van het jaar wat koud is, bleef een reactie in de prijzen uit.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.