Home

Achtergrond 3 reacties

Skal mikt voorlopig niet op extra sancties

Skal gaat na de berichten die RTL deze week naar buiten bracht over de controles in de biologische sector niet direct extra maatregelen nemen.

Dat laat Skal-woordvoerder Mariken de Bruijn weten. “RTL heeft een groot bereik en de media werken snel. Ik denk dat het ook weer snel weg zal zakken. Maar de consument die biologische producten koopt onthoudt dit. Deze schade zal zich de komende tijd moeten herstellen. We moeten laten zien dat wat wij doen gewoon goed is.”

Transparanter over toezicht en sancties

Skal wil zich als reactie op het nieuws van RTL wel inzetten om transparanter te worden over het toezicht en het sanctiesysteem dat ze hanteert. “Sancties zijn vaak maatwerk. We willen de consument laten zien hoe ons toezicht is georganiseerd.”

Vaker bestraffend optreden

Met ministerie van LNV liet het functioneren van Skal vorig jaar onderzoeken. Hier kwam uit dat Skal de sanctiemogelijkheden beter moet benutten en vaker bestraffend moet optreden. Op deze koers vaart Skal verder, laat De Bruijn weten. “Na het onderzoek van LNV is er een adviesraad opgezet. Deze raad houdt zich onder meer bezig met het consumentenbelang.”

Inspectierapporten

Ook binnen Skal speelt al enige tijd de discussie om inspectierapporten te publiceren, in het kader van transparantie. “Je ziet maar weer hoe lastig het is om deze rapporten te interpreteren. Bovendien bevatten dergelijke rapporten economische bedrijfsgegevens die privé zijn”, aldus De Bruijne. Dat belemmert de mogelijkheden om inspectieresultaten zo maar te publiceren.

Lees ook: Schouten wil harder optreden tegen foute bioboeren

Laatste reacties

  • koestal

    Nee ,Schouten doet in dit geval niets. Ze koestert deze sector. Ze meet met twee maten. Dus selectief.

  • farmerbn

    Bioboeren zijn de knuffels van de politiek. Daar mag niks negatiefs over komen. Alleen maar jubelverhalen om andere boeren ook zover te krijgen. Als je weet dat je een knuffel bent ga je sneller over de grens wat niet mag.

  • Attie

    Knuffelend over de grens zogezegd, blijft het toch nog leuk..😀

Of registreer je om te kunnen reageren.