Home

Achtergrond

Scheurtjes in eensgezindheid over rente bij Fed

Er zitten wat kleine scheurtjes in de eensgezindheid bij de beleidsbepalers die gaan over de Amerikaanse rente. Twee bestuurders van het systeem van centrale banken in de VS, de Federal Reserve (Fed), staan open voor een renteverlaging. Dat kwam eind vorige week naar buiten, enkele dagen nadat de Fed nog bekendmaakte voorlopig geen renteverlaging door te voeren.

Persbureau Reuters citeerde de president van de centrale bank van Chicago, Charles Evans, die op een conferentie in Stockholm zorgen uitsprak over het lage inflatieniveau exclusief voedsel- en energieprijzen. Ook een verdere vertraging van de economie baart hem zorgen. En dan is een renteverlaging misschien noodzakelijk volgens Evans.

De president van de Fed in St. Louis, James Bullard, was nog duidelijker volgens Reuters. Hij koppelde een renteverlaging direct aan een laagblijvende inflatie. “Als die aan het eind van de zomer nog steeds laag is, dan wordt mijn zorg over het halen van een gewenst niveau van 2% inflatie alleen maar groter”, aldus Bullard.

Met het verlagen van de rente kunnen centrale banken de hoeveelheid geld in de economie beïnvloeden. Bedrijven en particulieren kunnen meer geld lenen, en dat heeft een opwaartse druk op prijzen. De Fed ziet net als de Europese Centrale Bank een inflatie van 2% als een gewenst niveau. Dat proberen ze te bereiken met een pakket aan maatregelen, inclusief renteverlagingen en het opkopen van obligaties van bedrijven en overheden.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.