Home

Achtergrond

RVO.nl: meeste vragen over dubbelclaim perceel

De meeste vragen die RVO.nl krijgt gaan over het oplossen van een dubbelclaim bij het opgeven van percelen.

Andere vragen die boeren vaak stellen over de Gecombineerde opgave 2019 gaan over volgteelten en het verschil tussen tijdelijk en blijvend grasland. Dat meldt RVO.nl. Uiterlijk 15 mei moet de Gecombineerde opgave 2019 (GO2019) zijn ingediend bij RVO.nl. Ruim een week voor de deadline hadden 36.000 boeren de opgave ingestuurd, ruim 55.000 bedrijven hebben een uitnodiging ontvangen.

Overlap van percelen

Een dubbelclaim of overlap van percelen ontstaat als meerdere aanvragers hetzelfde perceel (deels) opgegeven via ’Mijn percelen’. Alle aanvragers krijgen daar een melding van, direct tijdens het opgeven in ‘Mijn percelen’ of via een e-mail aan de aanvrager die het perceel al eerder had opgegeven. Er zijn meerdere situaties en bijbehorende oplossingen. In veel gevallen zal dat in overleg gaan met de andere aanvrager.

De aanvrager die een mail krijgt ziet meteen de gegevens van de andere aanvrager. De aanvrager die de melding krijgt tijdens het opgeven ziet de gegevens van de andere gebruiker pas na 7 dagen. Een oplossing kan zijn dat de vorige gebruiker een perceel alsnog moet afmelden. In andere gevallen moet de intekening aangepast worden.

Gewijzigde gegevens

Kijk voor een goede verwerking of na het insturen van gewijzigde gegevens in ‘Mijn percelen’ de melding van overlap is verdwenen, benadrukt RVO.nl. Ook moet altijd de Gecombineerde opgave opnieuw verstuurd worden, ook als die al een keer eerder is verstuurd.

Volgteelten en grasland

Eventuele volgteelten moeten boeren in de GO2019 opgeven in het onderdeel Grondgebonden regelingen. In de perceelsregistratie in ‘Mijn percelen’ staan de gewassen die op 15 mei geteeld worden.

Een perceel geldt als tijdelijk grasland als op dat perceel niet langer dan 5 jaar aaneengesloten gras is geteeld. Een perceel wordt blijvend grasland als het voor de zesde keer onafgebroken als grasland wordt opgegeven in de Gecombineerde opgave.

Verruimde openingstijden

In de laatste dagen van de indienperiode zijn de openingstijden van RVO.nl verruimd. Op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei is de afdeling klantcontact bereikbaar tussen 13.00 en 17.00 uur. Op maandag 13 mei, dinsdag 14 mei en woensdag 15 mei is dat tussen 08.30 en 21.00 uur. Meer informatie op RVO.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.