Home

Achtergrond 5 reacties

‘Mijn ode aan de kievit’

Het idee is van kunstenaar Henk Hofstra, 2 Friese natuurorganisaties zetten hun schouders eronder: een kunstwerk bestaande uit 4 enorme kievitseieren. Een opvallend project waarmee de maker het debat over het veranderende landschap een impuls wil geven. “Ik hoop op een gesprek zonder verwijten.”

Het nest met 4 enorme kievitseieren – 4 meter hoog, bijna 6 meter breed – moet nog worden gemaakt. In het voorjaar van 2020 ligt ‘It broedsje’ vlakbij Leeuwarden in een weiland langs de snelweg.

Koningin Máxima

Beeldend kunstenaar Henk Hofstra uit Drachten ziet het al helemaal voor zich. De kieviten buitelen door de lucht, het eerste ei is net gevonden en de dag erop wordt zijn kunstwerk officieel aan het grote publiek getoond. Liefst door Koningin Máxima. Want, zegt hij, “vroeger was het altijd de Koningin die het eerste kievitsei in ontvangst nam”.

Speciale stichting

Onlangs is een speciale stichting in het leven geroepen om het kunstwerk te realiseren. It Fryske Gea en de Friese Milieu Federatie zetten hun schouders eronder. Het geld dat nodig is, komt er wel, zegt Hofstra. De geluiden daarover stemmen hem optimistisch.

Henk Hofstra: “Boeren zijn de makers van het landschap. Daarom wil ik hen bij dit kunstproject betrekken.” - Foto: Anne van der Woude
Henk Hofstra: “Boeren zijn de makers van het landschap. Daarom wil ik hen bij dit kunstproject betrekken.” - Foto: Anne van der Woude

18 reusachtige spiegeleieren

Hofstra (66) is grafisch ontwerper, kunstschilder en beeldend kunstenaar. Kunstprojecten van hem staan en stonden op veel plekken in de openbare ruimte. Van China tot Chili en van New York tot Rotterdam. En natuurlijk in Fryslân, de provincie waar hij is opgeroeid en nog steeds woont. In 2008 waren bijvoorbeeld in Leeuwarden 18 reusachtige spiegeleieren van zijn hand te bewonderen.

‘Henkie kon wel aardig tekenen’

Hofstra houdt van de natuur. Als jochie was hij altijd buiten, hij was altijd de eerste in zijn woonplaats Terwispel die door het ijs zakte, kievitseieren zoeken deed hij graag. Vaak ging hij mee met een monsternemer naar melkveehouders. Hij was 8 jaar en mocht kalveren schetsen, want ‘Henkie kon wel aardig tekenen’. Enthousiast vertelt hij over de kieviten die over de weilanden scheren, kraaien verjagen en acrobatische toeren in de lucht maken. Zijn achtertuin is een klein natuurgebied.

Deze weidevogel met zijn eigenwijze kuifje is het meest favoriete dier van veel Friezen. Mijn kunstproject is een ode aan de kievit, aan het landschap, eigenlijk aan de hele biodiversiteit

Toen hij werd gevraagd om na te denken over een kunstproject dat de schoonheid van het Fryske landschap in beeld moest brengen, wist hij het direct: een nest met kievitseieren, met de punten naar elkaar. “Deze weidevogel met zijn eigenwijze kuifje is het meest favoriete dier van veel Friezen. Mijn kunstproject is een ode aan de kievit, aan het landschap, eigenlijk aan de hele biodiversiteit.”

Stiller in de polder

Straks zullen voorbijgangers zijn enorme eieren bewonderen, kinderen proberen erop te klimmen, de selfies gaan ongetwijfeld de wereld over. Maar Hofstra wil meer met ‘It Broedsje’, hij heeft een hoger doel voor ogen. Het landschap verandert, er staan steeds minder bloemen langs de slootrand, het aantal weidevolgels neemt af. Hij maakt zich zorgen. Het landschap vervlakt, kleuren verdwijnen, het wordt stiller in de polder.

Debat zonder beschuldigingen

Een ode aan de kievit, maar ook een statement tegen de boeren? Hofstra reageert fel. “Absoluut niet, integendeel! Ik wil graag dat burgers en boeren met elkaar in discussie gaan, een debat zonder beschuldigingen over en weer. Boeren worden door de lage melkprijs gedwongen om meer koeien te melken en steeds vroeger te maaien. Ik snap dat heel goed. Ik wil dat alle belanghebbenden, in feite zijn wij dat allemaal, met elkaar in gesprek gaan. Wat gaat er verloren, hoe komt dat en hoe kunnen we er samen voor zorgen – boer en burger – dat natuur en landschap behouden blijven? Ik hoop dat mijn 4 eieren aanleiding zijn om samen na te denken over mogelijke antwoorden.”

Van ons allemaal

En nou hij toch met een verslaggever van Boerderij praat, wil hij graag een oproep doen. “Wat zou het toch mooi zijn als een deel van het benodigde geld bij de landbouw vandaan komt. Daarmee laten boeren zien dat zij ook om het landschap geven. Zij zijn de makers ervan, daarom wil ik ze er dolgraag bij hebben. Dan worden de kievitseieren van ons allemaal.”

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Regel via de almachtige EU een simpel jachtverbod op de soort Kievit en zorg dat je het ook handhaaft met name in Frankrijk en Spanje. Daar zal de stand zeker van gaan opknappen. Laat de Nlse jagers de vos gelegaliseerd aanpakken...........ach laat ook maar, misschien moeten we wel accepteren dat na de vos en de ooievaar straks de wolf zijn herintrede in ons land doet. Afschuiven op de boer is voor menigeen het makkelijkste scenario.

 • Vhouder

  jagen op kievits wat heeft dat voor doel zit niet veel vlees aan

 • Koen123

  Goed idee ,over 10 jaar zal dit de enige tastbare herinnering voor ons nageslacht zijn,dankzij het beleid van onze natuurbeschermers,erg welnee die paar boeren die er misschien dan nog zijn geven we gewoon de schuld

 • farmerbn

  Als overheid en natuurorganisaties zorgen voor 30 broedparen per ha eigen land dan zouden er genoeg weidevogels zijn.

 • Jan-Zonderland

  Idd @Farmerbn, dat krijgen die organisaties ook niet voormekaar. Conclusie is al zou je heel Nederland in natuurgebied veranderen dan komt er nog geen kievit bij. Het enige waar het die natuurlui om gaat is hun eigen verdienmodel in stand houden. Maar dat is met zoveel "wetenschappers" zo.
  Even on topic: kunst is een erg subjectief begrip maar om 4 van die gigantische eieren nu kunst te noemen ? Ook een verdienmodel. Want er moet wel vooraf betaald worden. Als je als zelfbenoemde kunstenaar denkt dat je iets kunt maken wat gewaardeerd en bewinderd wordt, dan komt dat geld achteraf ook wel. Maar zo werkt het tegenwoordig niet meer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.