Home

Achtergrond

Middenblok verliest meerderheid in Europarlement

Het was voorspeld en het kwam uit: de grote middenpartijen in het Europees Parlement, de christendemocraten en de sociaaldemocraten, zijn hun meerderheid kwijt.

Dat is voor het eerst sinds 1979. Voor een meerderheid in het Europees Parlement zijn tenminste 3 partijen nodig.

De kandidaten met een uitgesproken landbouwprofiel, Jan Huitema (VVD), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) zijn zo goed als zeker verkozen. Alleen als een lager geplaatste kandidaat met voorkeur gekozen is, kunnen de posities van Schreijer en Ruissen nog in gevaar komen. Bij de vorige Europese verkiezingen werden zowel Schreijer als Huitema met voorkeur verkozen. Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren behield de ene zetel met de hakken over de sloot. Forum voor Democratie (FvD) behaalde met 3 zetels in één klap een positie in het parlement.

Groenen winnen

De liberalen wonnen het meest in het Europees Parlement. De ALDE-fractie, waarvan VVD en D66 deel uitmaken, groeide meer dan 50% en komt volgens de eerste prognoses op 107 zetels. De Groenen (GroenLinks) wonnen een derde van de zetels en komen op 70 zetels uit. De rechts-populisten waren ook een belangrijke winnaar, onder meer dankzij de overwinning van Nigel Farrage in Groot-Brittannië. De conservatieven (waarvan ChristenUnie en SGP deel van uitmaken) raakten een kwart van de zetels kwijt.

Lees verder onder de afbeelding.

Nieuwe Europees Parlement 2019-2014. Voorlopige zetelverdeling d.d. 27 mei 2019. ANP INFOGRAPHICS
Nieuwe Europees Parlement 2019-2014. Voorlopige zetelverdeling d.d. 27 mei 2019. ANP INFOGRAPHICS

Voorzitter Europese Commissie

Met deze uitslag beginnen regeringsleiders en de Europese politieke kopstukken besprekingen over de vorming van een nieuwe Europese Commissie en het daarbij behorende uitvoeringsprogramma. Zowel Christendemocraat Manfred Weber als sociaal democraat Frans Timmermans claimen de positie van voorzitter van de Europese Commissie. Het zijn de regeringsleiders die de nieuwe commissarissen aanstellen, vervolgens moet het Europees Parlement goedkeuring geven aan de commissarissen.

Landbouwcommissaris Hogan

De partij Fine Gael van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan boekte een forse overwinning in Ierland. Dat vergroot de kans dat Hogan als Europees commissaris terugkeert. Hoewel Hogan heeft aangegeven dat het zijn ambitie is om terug te keren als landbouwcommissaris, is het de vraag of dat ook zal gebeuren. Hij wordt ook genoemd als opvolger van Cecilia Malmström als handelscommissaris.

PvdA winnaar in Nederland

In Nederland waren de sociaaldemocraten (PvdA) de winnaar, zoals woensdag al uit de eerste exitpolls bleek. De uitslag op basis van de getelde stemmen bleek nog gunstiger voor de PvdA dan voorzien: de partij wordt met 6 zetels de grootste in het Nederlandse smaldeel (26 zetels) in het Europees Parlement.

De verdeling van de Nederlandse zetels op basis van de getelde stemmen is: PvdA 6, VVD 4, CDA 4, Forum voor Democratie 3, GroenLinks 3, ChristenUnie/SGP 2, 50Plus 1, Partij voor de Dieren 1. SP en PVV komen vooralsnog niet terug in het Europees Parlement. Als de Britten de Europese Unie uitgaan, komt de PVV alsnog in het parlement met 1 zetel en krijgen VVD en FvD er nog een zetel bij.

PvdA verdubbelt zeteltal in Europees Parlement. Voorlopige uitslag Europese verkiezingen in Nederland. ANP INFOGRAPHICS
PvdA verdubbelt zeteltal in Europees Parlement. Voorlopige uitslag Europese verkiezingen in Nederland. ANP INFOGRAPHICS

Of registreer je om te kunnen reageren.