Home

Achtergrond 1 reactie

Koersdaling voor trekkerfabrikanten

Mondiale ontwikkelingen zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de uitbraak van Afrikaanse varkenspest zijn van invloed op de beurskoersen van agrifoodbedrijven.

De trekkerfabrikanten CNH Industrial, John Deere en Agco lieten de afgelopen 2 weken een forse koersdaling zien. De aandelenwaarde daalde respectievelijk met 10,9%, 10,8% en 7,7%. Deere publiceerde vorige week vrijdag kwartaalresultaten die beneden verwachting van experts waren. De fabrikant begint de effecten van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten te voelen, mede doordat boeren door onzekerheid grote aankopen uitstellen.

Verwachtingen voor Agco en CNH Industrial naar beneden

De VS en China onderhandelen al maanden om een einde te maken aan de handelsoorlog, waarbij beide landen elkaar met importtarieven bestoken. Als gevolg van de merkbare effecten van het geschil in de cijfers van Deere, stelden analisten hun verwachtingen voor Agco en CNH Industrial naar beneden bij. Daarop reageerde de koers van de concurrenten van Deere ook met een daling.

Grootste koersstijging voor JBS

Het bedrijf met de grootste koersstijging was de Braziliaanse vleesverwerker JBS. De koers steeg de afgelopen 2 weken met 12,1%. Het bedrijf presenteerde op 14 mei kwartaalresultaten die beter waren dan werd verwacht. Volgens JBS zit het bedrijf in een gunstige positie wat betreft vraag en aanbod en lage kosten voor graan. Daarbij komt de hogere eiwitconsumptie in Azië. De afgelopen tijd heeft de vleesverwerker geïnvesteerd in overeenkomsten en capaciteit voor China. Nu de Afrikaanse varkenspest daar veelvuldig om zich heen grijpt, stijgt de buitenlandse vraag, wat gunstig is voor JBS.

Tyson Foods

Waar de handelsoorlog voor de Chinese slachterij WH Group nadelig uitpakt voor de beurskoers (-9,3%), heeft de Amerikaanse slachterij Tyson Foods uitgesproken er waarschijnlijk van te gaan profiteren. Die koers steeg dan ook bijna 5%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Eén reactie

  • pinkeltje

    Denk dat het weer van dit voorjaar in de Amerikaanse Midwest er ook geen goed aan doet?

Of registreer je om te kunnen reageren.