Home

Achtergrond

Handelsoorlog zorgt voor dipje in olieprijs

Onzekerheid over de wereldwijde economische vooruitzichten zorgen deze week voor een dip in de olieprijs.

Een vat Amerikaanse olie kostte 1,7% minder en noteerde donderdag $ 60,36. De prijs van Brent-olie daalde 1,8% tot $ 69,76 per vat. Persbureau Reuters spreekt van een ‘Koude oorlog in de wereld van technologie’, nu de VS streng is op het Chinese merk Huawei. Het heersende optimisme over de economie krijgt hierdoor een deuk, aldus analisten bij Reuters. De Amerikanen blijven intussen hun productie uitbreiden, deze week werden 100.000 vaten meer geproduceerd dan de week ervoor.

Oliemarkt vooral beïnvloed door vooruitzichten

Onderzoeksinstituut OIES (Oxford Institute for Energy Studies) ziet dat de huidige markt vooral beïnvloed wordt door vooruitzichten van de oliemarkt, in plaats van de werkelijke vraag en aanbod van het product. De onderzoekers verwachten in de tweede helft van 2019 dat de uitwerking van deze signalen bepalend gaat zijn voor de oliemarkt, zo schrijven ze in het rapport.

Olieproductie terugschroeven

De poging van Saudi-Arabië om de markt in balans te brengen door de productie terug te schroeven, zal naar verwachting van de analisten niet helemaal het gewenste effect hebben, aangezien de toonaangevende economieën hun voorraden op orde hebben. Willen de Saoedi’s écht invloed hebben op de prijs, zullen ze goed moeten timen, aldus de Oxford-onderzoekers. Riyad zal rekening moeten houden met de sancties op Iran, om overproductie op de wereldmarkt te voorkomen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.