Home

Achtergrond

Gespannen oliemarkt reageert heftig op aanval olietanker

De relatieve stabiliteit van de olieprijs kreeg dinsdag 14 mei te maken met een piek.

Berichten dat 3 Saoedische olieschepen zouden zijn aangevallen, schrikte de markt op. Aramco, de grootste staatsproducent van olie noemde de drone-aanval een ‘laffe daad van terreur’. Een vat Brent-olie kostte spontaan $ 1 meer per vat.

Gespannen en onzeker

Analisten van de markt vertellen aan persbureau Reuters dat dit een voorbeeld is van de gespannen en onzekere markt, die erg vatbaar is voor het nieuws. Eerder deze week was juist een lichte dip in de prijs te zien vanwege tegenvallende beurscijfers.

Handelsoorlog tussen VS en China

Door het lichtelijk uit de hand lopen van de handelsoorlog tussen de VS en China zijn energieproducenten bang voor de toekomst van nog te realiseren projecten. Bijvoorbeeld Rystad Energy, een producent van vloeibaar natuurlijk gas (LNG). Het bedrijf uit de VS wil in 2050 een dubbelen hoeveelheid naar China exporteren. De extra handelstarieven maken deze handel weinig rendabel.

Venezolaanse olieproductie

De Venezolaanse olieproductie loopt intussen ook hard terug. Afgelopen april steeg deze, maar de piek bleek van korte duur. De internationale druk op het Zuid-Amerikaanse land blijft groot, met de Amerikaanse regering voorop. Een gat waar andere olieproducerende landen, zoals het OPEC-kartel, maar ook Rusland maar al te graag gebruik van maken. Deze laatste overheid is in de persoon van Poetin druk in onderhandeling met Trump over het beëindigen van steun aan Maduro van Venezuela. Hierdoor kan het land haar olie waarschijnlijk nog slechter op de markt zetten.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.