Home

Achtergrond

Fed houdt rente gelijk ondanks druk door Trump

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) blijft de druk van president Trump om de rente te verlagen weerstaan.

De rente blijft gelijk heeft de Amerikaanse centrale bank deze week besloten. De rente in de VS blijft daarmee in de bandbreedte van 2,25 tot 2,5%. De centrale bankiers houden vast aan hun beleid dat dit jaar de rente vrijwel zeker niet meer wordt verhoogd.

Trump wil renteverlaging

Trump pleitte in aanloop naar dit besluit nog openlijk voor een renteverlaging om de economie aan te jagen. In het verslag van de vergadering ontbraken aanwijzingen over de richting van een volgende rentestap en of er sowieso een stap genomen wordt.

Ook de Britse centrale bank laat de rente voorlopig onveranderd. Het belangrijkste rentetarief blijft op 0,75% staan. Dat komt overeen met de verwachting op financiële markten.

De Bank of England verhoogde de rente voor het laatst in augustus 2018 en opereert de afgelopen maanden uiterst voorzichtig vanwege de voortdurende onzekerheid over de brexit. Daarvoor geldt nu als einddatum 31 oktober, maar ook die datum is niet in beton gegoten.

ECB houdt rente laag

Binnen de eurozone blijft de ECB ook de rente handhaven op het huidige lage niveau. ABN Amro houdt in haar maandelijkse Visie op rente en euro de ramingen gelijk. Dat houdt in een eerste renteverhoging door de ECB pas eind 2020 en een driemaands Euribor die pas eind 2020 een fractie omhoog gaat van -0,3% nu naar -0,2% in het vierde kwartaal van 2020.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.