Home

Achtergrond 5 reacties

Eastermar inspireert SP: radicale koerswijziging bepleit

Boerenlandbouw. Die ‘geuzennaam’ geeft SP aan agrarisch ondernemers die van het pad van schaalvergroting en intensivering afgaan en de afslag nemen naar biologische landbouw, ecologische landbouw, natuurinclusieve landbouw, stadslandbouw en gemeenschapslandbouw.

SP wil een radicale koerswijziging. SP schrijft dat in de landbouwvisie die dinsdag 28 mei onder de titel Aarde, boer en consument verdienen beter is aangeboden aan landbouwminister Carola Schouten. Dat Schouten de visie van de oppositiepartij in ontvangst neemt, is niet zonder betekenis. Het betekent niet dat zij de visie van SP omarmt, maar wel dat ze sympathiek staat tegenover alle partijen die constructief meedenken over de omslag die de landbouw moet maken.

Lilian Marijnissen van SP. - Foto: ANP
Lilian Marijnissen van SP. - Foto: ANP

Niet minder, maar meer boeren zijn nodig

Schouten wil kringlopen sluiten, waar het kan in kleine kringen, waar het niet anders kan op globale schaal. SP zet in de landbouwvisie het klassieke beeld neer van de machtige agrimultinationals tegenover de gewone boer. “We moeten niet naar minder, maar juist naar meer boeren”, aldus de visie. “Dat is niet terug in de tijd, maar voorwaarts tegen de stroom van de wereldconcerns die de landbouw in hun greep hebben in.”

Om de macht terug te krijgen bij de primaire producenten, is ingrijpen van de overheid nodig. De markt lost het niet op, zegt SP. Op dat punt schiet de landbouwvisie van landbouwminister Schouten te kort, zegt SP. Zij hoopt op veranderingen, maar stelt geen eisen aan de markt, vindt de partij.

Project in Eastermar zorgt voor inspiratie bij SP

SP heeft inspiratie opgedaan in Friesland; in Eastermar, waar 25 jaar geleden 36 boeren begonnen met een agrarische vereniging. Inmiddels is de vereniging uitgegroeid tot 1.000 leden. “De cyclus dier-mest-bodem-voer is er meer in evenwicht gebracht. Het vee is gezonder, de kwaliteit van het voer beter, de mest stinkt niet meer, de bodembiologie is rijker, het landschap fraaier en ook het inkomen is hoger”, vat SP samen. Terwijl elders in dezelfde periode het aantal melkveebedrijven halveerde, bleven in Eastermar 33 van de oorspronkelijke 36 bedrijven overeind.

Ingrijpen door overheid noodzakelijk

SP wil dat de overheid ingrijpt en optreedt op tenminste 18 terreinen. Een paar ervan: terugdringen van de macht van agrimultionationals en ‘stoppen met het gesleep met krachtvoer en kunstmest over de wereld’; stoppen met mestverwerking en mestvergisting; inkrimping van de veestapel met een gefaseerde afbouw naar een wettelijke norm van 1,5 GVE per hectare; uitbannen van drugscriminaliteit in het buitengebied; biologische bestrijding in plaats van chemische gewasbescherming.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Kijk, dat is nieuws. Biologische landbouw betekent einde van de schaalvergroting?

 • farmerbn

  Proberen ze hier weer zieltjes mee te winnen?

 • agratax.1

  Biologische landbouw betekent in ieder geval meer werk voor de boer. Werk dat hij niet aan kan. Dus meer personeel uit SP kring? Ik denk het niet, daar zitten de denkers en niet de doeners, zoals in heel Nederland het aantal doeners afneemt en de (be)denkers stijgt met als gevolg een berg van dit soort prachtige ideen zonder financieele onderbouwing. Biologisch kan alleen bestaan als het een niche blijft, maar zo gauw het de norm wordt zal de wereldprijs weer de norm zijn. Helaas zover denken de denkers nu nog niet.

 • pinkeltje

  Ze zijn bij de SP volgens mij ook niet zo van de arbeidsmigranten, maar wel van hoge lonen. Ben benieuwd wie al dat onkruid komt plukken....

 • Bennie Stevelink

  De Socialistische Partij in de Sovjet Unie heeft begin jaren dertig een radicale koerswijziging in de landbouw doorgevoerd. Het resultaat was een hongersnood met naar schatting tussen de 10 en 20 miljoen doden.
  De Socialistische Partij in China heeft in de jaren vijftig eveneens een radicale koerswijziging in de landbouw doorgevoerd. Het veroorzaakte een hongersnood met naar schatting tussen 30 tot 50 miljoen doden.
  De Socialistische Partij van de Sovjet Unie en China realiseerden samen tussen de 40 en 70 miljoen doden. Dat is 7 tot 10 keer het aantal doden van de Holocaust. Hitler was hiermee vergeleken nog maar een kleine jongen.
  Het beleid van de Socialistische Partij in Noord Korea heeft een hongersnood veroorzaakt met naar schatting 400.000 doden.
  Het bewind van de Socialistische Partij in Venezuela heeft een voedselschaarste veroorzaakt waardoor al miljoen inwoners naar buurlanden zijn gevlucht.

  Als jouw politieke stroming, internationaal een dergelijke staat van dienst heeft, moet je toch wel een enorme plaat voor je hoofd hebben om een radicale koerswijziging in de landbouw voor te stellen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.