Home

Achtergrond 9 reacties

‘Boer niet opzadelen met klimaatmaatregelen’

Donderdag 23 mei kiest Nederland voor het Europees Parlement. Derk Jan Eppink (1958) is de lijsttrekker voor Forum voor Democratie.

Derk Jan Eppink is even terug in de jaren 70, toen hij in het Gelderse Doetinchem naar de middelbare school ging en dagelijks de 2 keer 15 kilometer fietste tussen zijn woonplaats Steenderen en de school. Hij loopt de gelagkamer van Het Wapen van Heeckeren binnen. “Het is nog precies hetzelfde als toen. Alleen lijkt het allemaal kleiner”, zegt hij.

Eppink herinnert zich de koude en de wind van school naar huis. Het Wapen van Heeckeren was halverwege een welkome ankerplaats om even op te warmen, met een Jägermeister. Deze ochtend kiest hij voor koffie.

Lees verder onder de foto.

Derk Jan Eppink - Foto: Henk Riswick
Derk Jan Eppink - Foto: Henk Riswick

De geboren Achterhoeker voelt zich inmiddels thuis in grootstedelijke gebieden als New York, Amsterdam en Brussel, waar hij veel van zijn tijd heeft doorgebracht. Terug op het platteland zegt hij: “Dit is echt rustgevend. Het stemt tot nadenken. Hoe snel de tijd is gegaan en wat er allemaal is veranderd. Je komt veel dingen tegen die je herkent. Ik zie hoe de landbouw zich heeft ontwikkeld. Een Amsterdammer weet niet wat landbouw is. Die kijkt niet verder dan Utrecht, en bij Amersfoort houdt de wereld echt op. Daarom toeren wij door het platteland. Terwijl de Randstad met zichzelf bezig is in een andere wereld.”

Uw voorman Thierry Baudet is toch bijna de verpersoonlijking van de Amsterdamse grachtengordel?

“Hij is niet de enige in onze partij. Hij is wel de inspirator, maar wij luisteren naar het platteland. En er zijn meer mensen in de partij zoals ik, die komen van het platteland. We luisteren naar de mensen van het platteland en staan er voor open.”

Lees verder onder de tweet.

Over de landbouw valt op de website van uw partij niet veel te vinden. Wat wilt u in Brussel voor de land- en tuinbouw doen?

“Het landbouwbeleid is in ontwikkeling. Er komt veel over ze heen, bijvoorbeeld op gebied van klimaat. Ik denk dat het landbouwbeleid beter wordt als het door de lidstaten zelf wordt uitgevoerd, in plaats van Brussel. De boer is steeds meer een milieuambtenaar geworden. Hoeveel van wat de boer doet, mag hij nog zelf bepalen? Hij krijgt hectaretoeslagen en moet aan allerlei verplichtingen uit Brussel voldoen op gebied van milieu, platteland, klimaat. Van zijn vrijheid blijft steeds minder over.”

Huidig landbouwcommissaris Phil Hogan wil toch via de nationale strategische plannen juist een grotere rol bij de lidstaten leggen en meer vrijheden geven aan de boer?

“Maar ondertussen moet de boer wel voldoen aan het nitraat- en fosfaatbeleid. Ik ben echt voor een goed en streng milieubeleid. Maar niet vanuit Brussel. De landbouw verschilt daar per lidstaat te veel voor. De Franse landbouw is echt heel anders dan de Nederlandse. En nu wil Europa de landbouw klimaatneutraal maken. Maar dat vereist heel grote investeringen, waarvan de impact op het klimaat te verwaarlozen is. Wij geloven dat het klimaat verandert, maar niet dat de mens in staat is daar veel aan te veranderen. De beleidsmakers proberen nu het gedrag van de mens te veranderen. Ik noem dat eco-marxisme.”

Laatste reacties

 • kuiken007

  ik zit bij fvd toch een beetje in mijn maag met die man van pvdd als voorman van de 1e kamer, ik vertrouw ze niet

 • Bolder01

  Dat gevoel heb ik ook

 • Hoop dat het nog een keer duidelijk wordt hoe ze over de landbouw denken zeker met een van de partij voor de dieren in hun midden weet ik niet of ze voor ons interessant zijn of dat ze ons ook geen warm hart toedragen

 • Een beetje minder Brussel is zo gek nog niet,want de top zit er al benoemd (Juncker en Timmermans ).Klimaatgekte ten top een 16 jarig meisje laten opdraven dat Co2 kan zien volgens(AD) ,dan de onbelemmerende toegang van kansloze asielzoekers uit Afrika en de landen die de christelijke traditie nog willen bewaren afstraffen ook door het CDA. Tijd om te bezinnen op één groot EUROPA samenwerking is goed maar niet ten koste van alles.

 • daan1908

  Mooie woorden vlak voor verkiezingen . Altijd hetzelfde liedje .

 • farmerbn

  Het beste is om te stemmen op het rechtse SGP maar in Europa gaan die samen met het linkse CU. FvD is niet te vertrouwen, blijft het CDA over.

 • veldzicht

  @9;27 @bolder01.Bedoel met die man in de 1e kamer Paul Cliteur? in ieder geval heeft hij ook een hoge functie bij FvD en was hij lijst duwer voor PvdD en was spreekbuis voor varkens in nood,dat maakt mij het vertrouwen in FvD toch wel een stuk minder.

 • haj146

  Dat denk ik ook farmerbn!sgp is betrouwbaar en maakt je verwachting waar maar zijn helaas te klein.

 • koestal

  De boer wordt juist wel opgezadeld met de klimaatmaatregelen ,de burger juist niet,boeren krijgen overal de rekening van,de burgers worden juist beschermd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.