Home

Achtergrond

Bodem voor KAS nog niet in zicht

Dit voorjaar strooien boeren meer kunstmest dan een jaar geleden.

Akkerbouwers hebben al een groot deel van hun tweede kunstmestgift achter de rug en melkveehouders zijn daar voor hun grasland nu net mee bezig. Het voorjaar is ook veel vroeger dan in 2018. Boeren besparen zeker bij deze (lagere) voorjaarsprijzen niet op kunstmest. Dat heeft vooral met ongunstigere ruwvoerposities en droger wordend land te maken. Een maximale hectareopbrengst weegt juist nu zwaar.

Goede vraag naar KAS, prijs daalt

Dit voorjaar is de vraag naar KAS dan ook erg goed, maar gevolgen voor de prijs heeft dat niet gehad. Integendeel, deze meststof werd in april zo’n € 2 per 100 kilo goedkoper. Deze week gaat nog eens € 1 van de prijs. KAS nutramon noteert € 22,90 per 100 kilo (bron: Triferto). De bodem is bovendien nog niet bereikt. De ondergrens lijkt € 21 tot € 22 per 100 kilo te zijn. Voor kali (€ 33,70) en tripelsuperfosfaat (€ 40,40) is de marktsituatie anders. Deze meststoffen noteren ongewijzigd.

Meer KAS uit Oost-Europa

De KAS-prijs zakte dit voorjaar sneller dan normaal. De oorzaak ligt in het aanbod. Er is in Europa meer KAS beschikbaar. De fabrieken kenden nauwelijks productieproblemen. Daar komt bij dat er vanuit Oost-Europa in deze periode meer KAS op de West-Europese markt komt. Dat zet kunstmestprijzen onder druk.

Duitse boeren vragen minder KAS

Een andere factor is dat Duitse boeren het deze tweede strooironde behoorlijk laten afweten. In Duitsland werpt de nieuwe mestwetgeving (boeren mogen dan alleen nog werken met bewerkt en daarmee duurder ureum) zijn schaduw vooruit. Boeren hebben vaak de keuze tussen ureum en KAS nog niet gemaakt. Ook is lastig inschatten hoeveel product in dat laatste geval nodig is. Dit zorgt voor een beperkte Duitse vraag. De West-Europese kunstmestmarkt is daarmee nu echt een kopersmarkt. Alleen stijgende energieprijzen (olie) kunnen de prijsdaling van KAS afremmen.

Prognose: KAS goedkoper.

Meer informatie over de kunstmestprijzen vind je in Boerderij op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.