Home

Achtergrond

Beurskoers suikerproducent Südzucker flink omhoog

De grootste plus in de beurskoers van afgelopen 2 weken is voor suikerproducent Südzucker. De beurskoers steeg met 14,2%.

In maart maakte de Duitse suikerproducent bekend 2 suikerfabrieken in Frankrijk te sluiten. 2 weken geleden kwam het bericht naar buiten dat bietentelers zich zouden willen verenigen om een suikerfabriek van Südzucker over te nemen. Afgelopen week werd het concreet: op 15 mei presenteren de bietentelers een plan aan het Duitse bedrijf om beide suikerfabrieken over te nemen. De boeren hebben dat plan onthuld tijdens een demonstratie van zo’n 150 boeren en werknemers voor de Duitse ambassade in Parijs. De organisatie heeft de plannen inmiddels ook besproken met vertegenwoordigers van het ministerie van economische zaken en daarbij verzocht om financiële steun. 2 weken geleden maakte het bedrijf ook bekend toch de uitbetaling op obligaties niet te annuleren, zoals het eerder had gecommuniceerd.

Het bedrijf dat de grootste daling van de beurskoers zag, was de Chinese varkensslachterij WH Group. De aandelenwaarde verdampte met 14,1%. De koers daalde vooral fors na tweets van Amerikaans president Donald Trump afgelopen weekend. Daarin dreigde hij met een verhoging van importheffingen op $ 200 miljard aan Chinese producten. Deze dreiging, waarvan Trump deze week zei dat hij vasthoudt aan de verhoging, zet de onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten op losse schroeven. WH Group heeft van 2 zijden te maken met de handelsoorlog, aangezien het ook het moederbedrijf is van de grote Amerikaanse slachterij Smithfield. China hanteert een invoerheffing op Amerikaans varkensvlees, terwijl de vraag naar buitenlands vlees door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest alleen maar toeneemt.

Trekker- en machinefabrikant CNH Industrial verloor 8,1% aan beurswaarde door tegenvallende kwartaalresultaten. Aan de vooravond van de presentatie van de kwartaalcijfers steeg de koers van slachterij JBS met 6%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.