Home

Achtergrond

Beslechting handelsdispuut op losse schroeven

President Trump dreigt met hogere tarieven op Chinese producten. Niet alleen de poging om het dispuut tussen China en de Verenigde Staten op te lossen komt daarmee op losse schroeven. Ook Canada leunt op tactische stappen van de Verenigde Staten.

Het bijleggen van het handelsdispuut tussen de Verenigde Staten en China én tussen Canada en China staat op losse schroeven. President Trump van de Verenigde Staten dreigt met het invoeren van hogere importtarieven voor producten uit China. Daarmee wil hij de druk op China in de al maanden durende handelsoorlog verhogen.

Beide landen hebben geen extra invoerheffingen opgelegd sinds president Trump en president Xi Jinping elkaar ontmoetten in november 2018 en een wapenstilstand invoerden. De 2 grootmachten zijn sindsdien al een tijd in onderhandeling om het conflict op te lossen. “Een handelsovereenkomst met China gaat er komen, maar het gaat te langzaam omdat ze willen blijven onderhandelen. Niet dus”, twitterde Trump.

De president meldde 2 dagen eerder nog dat de gesprekken met China voortvarend liepen. De handelsbesprekingen worden desondanks deze week hervat.

Tekst gaat verder onder de tweets.

China afhankelijk van import

De spanningen nemen weer toe in een tijd dat China de Verenigde Staten moeilijk kan negeren. Door de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest is China steeds meer afhankelijk van de import van varkensvlees. Volgens The Wall Street Journal profiteren Amerikaanse varkensvleesproducenten en -verwerkers van de ontstane hogere vraag uit de Aziatische grootmacht, ondanks de importtarieven op Amerikaans varkensvlees. Die importtarieven legde China op als vergelding voor de Verenigde Staten in de handelsoorlog. Ook op Amerikaanse soja stelde het land een verhoging in. In de onderhandelingen tussen de 2 landen zouden de Verenigde Staten van China verwachten meer Amerikaanse soja te kopen. Nu er echter minder varkens zijn en komen in het Aziatische land, is de behoefte aan soja niet meer zo groot. Dat zou betekenen dat China niet zou kunnen voldoen aan een belangrijke voorwaarde van de Amerikaanse onderhandelaars om het handelsgeschil bij te leggen, aldus een analyse van de Britse bank HSBC. Ondertussen daalt de prijs van sojabonen fors op de termijnmarkt van Chicago.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Canadees conflict met China

Tegelijkertijd heeft ook Canada zijdelings te maken met de spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Canada leunt op de Verenigde Staten om het dispuut tussen Canada en China op te lossen. China heeft een ban ingesteld op het belangrijke Canadese exportproduct koolzaad. Dat deed China nadat Canada een Chinese Huawei-topvrouw in december afgelopen jaar arresteerde, op bevel van de Verenigde Staten . China weigert een Canadese handelsdelegatie het land te laten bezoeken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten bezorgd te zijn over Chinese ban op Canadees koolzaad. China is normaal gesproken de grootste importeur van dit Canadese product. Jaarlijks wordt er zo’n 4,5 miljoen ton koolzaad verscheept. Canada vindt dat de Verenigde Staten verplicht is het land te helpen, aangezien het Amerikaanse bevel tot arrest van de Huawei-topvrouw de aanleiding was voor de crisis. De Verenigde Staten lijkt zich echter nog niet druk te maken om Canada uit hun positie te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.