Home

Achtergrond 3 reacties

Wakker Dier pookt discussie megastallen op

Wakker Dier publiceerde dinsdag een rapport met cijfers over ‘megastallen’. Daarmee pookt de organisatie de discussie over megastallen weer op. LTO vindt het een ‘achterhaalde’ discussie.

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier pookt de discussie over zogenoemde ‘megastallen’ op door dinsdag een nieuw rapport te publiceren. In dit rapport beschrijft de organisatie een toename van het aantal megastallen in Nederland. Wakker Dier baseert zich daarbij op cijfers die Wageningen Environmental Research op haar verzoek op een rij heeft gezet. Het onderzoekinstituut gebruikte hiervoor de cijfers uit de landbouwtelling van 2017, aangevuld met I&R gegevens.

Definitie megastal

Wakker Dier gebruikt voor de definitie megastal de volgende dieraantallen als grens: 7.500 vleesvarkens, 1.200 zeugen, 120.000 legkippen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren en 1.500 geiten. Deze definities van een megastal dateren uit 2007, en zijn opgesteld door Alterra. Het ging destijds over ‘stallen of bedrijven die een heel stuk groter zijn dan wat gangbaar is’. In 2007 was de gemiddelde omvang van een melkveebedrijf 66 melkkoeien, waar dat nu rond de 100 ligt. Een gemiddeld zeugenbedrijf had toentertijd 275 zeugen, waar dat er nu ongeveer 530 zijn. De definitie van een megastal is wel hetzelfde gebleven.

Verdubbeling aantal megastallen

Volgens de hierboven genoemde definitie die Wakker Dier gebruikt, waren er op 1 april 2017 801 megastallen in Nederland. Het aantal megastallen zou sinds 2010 bijna verdubbeld zijn. Vooral het aantal grote melkveebedrijven is toegenomen. In 2017 waren er volgens de cijfers 478 mega-melkveestallen, tegenover 197 in 2010. In 2017 waren er in totaal zo’n 18.200 melkveestallen, wat betekent dat het percentage megastallen uitkomt op 2,6%. Het aantal bedrijven met vleesvarkens bedroeg 3.595, waarvan 2,3% als megastal gedefinieerd kan worden. In totaal zou 2,7% van de stallen een megastal zijn volgens de cijfers. Wakker Dier berekende dat 18% van de dieren in een megastal leeft.

Wakker Dier vindt dat de overheid de bouw van megastallen moet verbieden. Megastallen passen volgens de organisatie niet in de kringlooplandbouwvisie die minister Carola Schouten van Landbouw vorig jaar presenteerde.

Reacties

LTO Nederland vindt dat de omvang van een stal geen negatieve gevolgen heeft voor het dierenwelzijn en milieu. “Het zijn zeer professioneel geleide bedrijven met deskundig personeel. Zij weten te voldoen aan de hoogst haalbare eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu en ruimtelijke omgeving”, aldus Jeanette van de Ven, bestuurder met portefeuille Gezonde dieren bij LTO. Het gaat volgens de organisatie dan ook om een achterhaalde discussie. Volgens LTO heeft nieuwe wet- en regelgeving en marktomstandigheden ervoor gezorgd dat bedrijfsuitbreiding al geruime tijd moeilijker is geworden en dat boeren steeds vaker kiezen voor een bedrijfsstrategie van optimalisatie en vergaande verwaarding van hun producten.

In een reactie aan NOS zegt varkenshouder Johnny Hogenkamp dat stallen voldoen aan de strengste milieu- en welzijnseisen. Hij is voor de verspreiding van ziekten niet bang, alleen stalbranden vormen volgens hem een risico.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Belastingdienst maakt hele dagen reclame. Alles vooringevuld. Volgend jaar 100 Eur per gezinslid automatisch inhouden en rechtstreeks doorzetten naar de veehouderij-gezinnen. WD zal t wel regelen. Verzekeringspremie voor betrouwbaar voedsel.

  • mr X

    De partij van de dieren in Nederland. In het buitenland kan ik niet verklaren dat in Nederland een partij voor de dieren bestaat. Ze kijken mij dan aan en denken dan dat water kan branden. Gewoonweg idioot.

  • GJ Bunt

    Kom op we laten ons niet klein krijgen. Zelf ben ik net begonnen met 220 vleeskalveren. Als je wilt kan het wel hoor.

Of registreer je om te kunnen reageren.