Home

Achtergrond 7 reacties

Verhardend debat over landbouw lost problemen niet op

De kritiek op de landbouw lijkt breder te worden. Daarnaast verharden de standpunten, wat het oplossen van de problemen niet makkelijker maakt.

Boeren en voedsel lijken steeds meer aandacht te krijgen in de maatschappij. Waar vanuit boerenhoek eerder wel eens werd geklaagd dat er geen oog is voor de agrarische sector, en voor het belang van deze sector voor de Nederlandse economie, lijkt de aandacht voor het boerenbedrijf nu steeds groter te worden. De burger krijgt steeds meer interesse voor voedsel en de producent hiervan.

Aandacht lang niet altijd positief

Die aandacht is echter lang niet alleen positief. Terwijl melkveebedrijven en ook sector-organisatie LTO de aandacht proberen te trekken met vrolijke koeien die de wei in gaan, wordt het nieuws overstemd door de sterftecijfers van kalveren in de melkveehouderij. Dierenactivisten van Animal Rights grijpen de media-aandacht voor de problemen in de melkveehouderij bij de opfok van kalveren aan, om met een undercoverfilmpje te komen over vleeskalveren. De organisatie legt nadrukkelijk de link dat met de melkveehouderij.

Maatschappelijke debat over land- en tuinbouw

Het maatschappelijke debat over de land- en tuinbouw lijkt zich hiermee te verbreden. Eerder was er vooral kritiek op de intensieve veehouderij. Met dichte stallen waarin veel dieren bij elkaar worden gehouden, waren deze sectoren het mikpunt van de anti-veehouderijlobby. De melkveehouderij komt hier nu nadrukkelijk bij. Terwijl de sector eerder juist een positief imago genoot, met koeien in de wei en gezonde zuivelproducten.

Ander voedselpatroon

De kritiek op de veehouderij richt zich niet alleen op dierenwelzijn. Steeds meer mensen kiezen voor een ander voedselpatroon. Nadat vegetarisch jarenlang hét alternatieve dieet was voor mensen die geen vlees wilden eten, neemt nu het aantal veganisten toe. Het restaurant in de Tweede Kamer vermeldt op het dagelijkse menu tegenwoordig niet alleen een vegetarisch alternatief, maar prijst ook een veganistische variant van de dagschotel aan. Van het bestellen van een cappuccino met sojamelk kijkt niemand nog vreemd op.

Kritiek op de landbouw

Met de aandacht voor klimaat en milieu, gezonde voeding en dierenwelzijn, heeft de maatschappij steeds vaker kritiek op de landbouw. Daarbij verbreedt de kritiek zich ook van veehouderij naar plantaardige teelten. Naar het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt al lange tijd kritisch gekeken. Maar in plaats van op het gebruik van de middelen in te zetten, werd in de politieke arena recent ook een poging gedaan om de teelt van bloembollen te begrenzen. Een ander voorbeeld: op het meldpunt voor percelen die met glyfosaat zijn doodgespoten, zijn sinds begin maart honderden meldingen gedaan.

Discussie in de politiek

Terwijl vanuit de landbouw en de overheid juist wordt opgeroepen tot samenwerking om tot oplossingen te komen, lijkt in de politiek – net als in de maatschappij – de discussie over de landbouw juist te verharden. Bij het debat over de toekomst van een houdbaar voedselsysteem namen de partijen juist extra stevig stelling. CDA, VVD en PVV lijken minder consumptie van dierlijke eiwitten maar onzin te vinden. Ze nemen het op voor de boer en het huidige beleid. PvdD, GroenLinks, SP en PvdA hameren erop dat een kleinere veestapel onvermijdelijk is. De bereidheid om tot een compromis te komen lijkt eerder kleiner te worden dan toe te nemen. De verharding van het debat zal het vinden van een oplossing niet eenvoudiger maken.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Het gaat te goed met de mensheid. Men heeft vrije tijd te over en..... men leert als kind niet meer om naar anderen te luisteren voordat men een mening geeft. Ga eerst iets doen, werk mee en vorm je dan een beeld. Daarna kun je voorzichtig je mening geven. Tegenwoordig kan iedereen, voorzien van (wetenschappelijke) kennis of compleet nergens van op de hoogte, meeblaten. Je ziet zelfs sociologen die een mening hebben over de inzet van Roundup en dit doen vanuit hun zgn. wetenschappelijke kennisachtergrond. Centraal in al deze discussie staat het kernwoord 'respect' en dat is helaas vaak geheel afwezig. We hebben een fantastische sector, maar steeds minder jeugd zal zich branden aan het vak van voedselproducent in deze wereld. Maar hetzelfde zag je al bij de agent/brandweerman/ambulancier. We weten het allemaal beter.

 • Tinus1

  Laat ze maar doen. Je ziet nu in de varkenshouderij op wat voor een dun lijntje we leven. Als er ergens een beetje produktie stokt, gaat het snel over de kop! Het lijkt of de overvloed niet op kan, maar dit is zeer fragiel.
  Voor de inca's was goud normaal voor de rest van de wereld "goud".

 • Alco

  Dat de consument zo reageert kunnen ze in principe niets aan doen.
  Ze weten namelijk niet beter.
  Je leest legio voorbeelden dat bv. elektrisch rijden beter is.
  Dat minder vleesconsumptie de wereld redt.
  Dat ze niet beter weten komt door de media censuur.

  Onze belangenbehartiger informeert allerbelabberdst, maar zelfs ons eigen blad onthoud zich van transparante informatie en daaruit halen de zgn, onafhankelijke kranten hun "landbouwnieuws".

 • hollandagri

  het zijn maar een paar roeptoeters die alles aan het schijten maken, helaas gegeten zal er altijd moeten worden. in het buitenland gaat het er veel minder goed aan toe dan hier. dus hier de boeren weg jennen en buiten nederland uitbreiden is geen oplossing. hoera hoera eeg. maar die roeptoeters kunnen alleen maar roeptoeteren, maar de handen uit de mouwensteken steken of zelf beter doen dat niet.

 • ENDE902

  Verhardend debat? Er wordt gewoon niet gelijk meegebogen.

 • Gradje 1966

  Het word tijd dat de Nederlandse landbouw de winkels een week niet bevoorraad
  en dat die bed Wetters een keer honger krijgen. Een grote waffel hebben ze wel de meeste veganisten zijn beroeps W.W ers die over andermans rug leven en dan de hele dag de tijd hebben om overal tegen in te gaan ik hoop dat dit soort helemaal verhongerd Kijk maar naar Folkert hij is weer helemaal terug in het circuit een grote moordenaar en al na 9 jaar weer vrij en alle boeren weer aan het treiteren

 • rverheij

  Is dat zo gradje 1966, wat je zegt over folkert?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.