Home

Achtergrond

Ten Have nog beduusd van prijs Agrarisch Ondernemer

Om het akkerbouwbedrijf rond te zetten en de medewerker in dienst te kunnen houden, koos Annechiens vader Jur er in 1968 voor om vleesvarkens te houden. Dit is uitgegroeid tot een succesvolle en innoverende tak van het bedrijf.

De jury van Agrarisch Ondernemer van het Jaar noemt Hamletz een voorbeeld voor de varkenssector. De varkens eten de gewassen en liggen op het stro dat van de akkerbouwtak komt. De varkensmest gaat in de biogasinstallatie en het digestaat wordt weer uitgereden over het land. Zo staan de 3 takken van het bedrijf – akkerbouw, vleesvarkens en biogasinstallatie – met elkaar in verbinding en is de kringloop gesloten.

Op het bedrijf staan de biogasinstallatie, akkerbouwtak en vleesvarkens met elkaar in verbinding. Zo wordt de kringloop gesloten. - Foto's: Koos Groenewold
Op het bedrijf staan de biogasinstallatie, akkerbouwtak en vleesvarkens met elkaar in verbinding. Zo wordt de kringloop gesloten. - Foto's: Koos Groenewold

Overspoeld met positieve reacties

Ten Have moest er vorig jaar even over nadenken om het bedrijf op te geven voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar. “We zijn nog niet klaar met bouwen, dus we zaten in twijfel om het dit jaar of volgend jaar te doen. Meneer Van Drunen van het ministerie van LNV had ons genomineerd. Dit gaf eigenlijk de doorslag om op een avond toch maar alles in 1 keer over de schutting te gooien.”

We waren toch wel onder de indruk van de andere bedrijven

Annechien had wel verwacht bij de laatste 5 te eindigen. “Wij hebben meegedaan omdat we dachten een reële kans te hebben. Maar we waren toch wel onder de indruk van de andere bedrijven.” Nadat de kogel tijdens de uitreiking eenmaal door de kerk ging, werd de familie overspoeld met positieve reacties en taart.

Het Hamletz varkensvlees heeft 2 Beter Leven-Sterren. Aan dierenwelzijn wordt veel aandacht geschonken.
Het Hamletz varkensvlees heeft 2 Beter Leven-Sterren. Aan dierenwelzijn wordt veel aandacht geschonken.

Comissaris van de Koning op bezoek

“We zijn nog steeds een beetje beduusd van de prijs”, zegt Menno ten Have tijdens de rondleiding over het varkensbedrijf. “Het bedrijf gaat door en het werk moet gebeuren.” Ten Have stond al vaker in de publiciteit met het Hamletz-concept. Deze vrijdag (5 april) komt de Commissaris van de Koning op bezoek. De wethouder komt ook langs en Annechien is afgelopen week bij New Business Radio in de uitzending geweest. Omgaan met publiciteit zijn ze bij familie Ten Have ondertussen wel gewend.

Minister Carola Schouten reikte de prijs voor Agrarisch Ondernemer uit.
Minister Carola Schouten reikte de prijs voor Agrarisch Ondernemer uit.

Publiciteit gebruiken

“De publiciteit willen we gebruiken om Hamletz uit te breiden. Dit is ook de reden geweest waarom we ons hebben opgegeven. We hopen dat meer boeren willen meewerken aan het Hamletz-concept. De prijs laat ook zien dat andere mensen waardering hebben voor ons werk. Het laat zien dat anderen nu ook inzien dat het houden van vleesvarkens op deze manier kan.” Het uitbreiden van Hamletz lijkt een lastige taak.

Ik denk dat het goed is om meer boeren te betrekken bij dit concept

Allereerst is er meer vraag naar Hamletz nodig vanuit de markt. “Dan gaan we andere boeren vragen om voor Hamletz te produceren. Zelf gaan we niet meer in varkens uitbreiden. Maar ik denk dat het goed is om meer boeren te betrekken bij dit concept. We kunnen beter proberen om als sector bij elkaar te blijven dan elkaar uit te spelen.” Annechien doelt hierbij op meerder aanbieders van 2 sterren-vlees. “Het is mijn wens dat boeren hierin samenwerken en elkaar niet gaan uitspelen. Een 2 sterren-label kunnen we dan gezamenlijk op de markt zetten.”

Besteden van prijzengeld

Wat er met het prijzengeld gaat gebeuren, is nog niet bekend. Annechien geeft er de voorkeur aan om het dichtbij huis te besteden. “Toen ik afscheid nam van de LTO vakgroep voor varkenshouderijen heb ik een cheque gegeven aan de speeltuin in het dorp. Onze keuze om te doneren ligt dichtbij huis. Zolang er hier ook mensen of instanties zijn die iets nodig hebben, besteed ik hier liever in de buurt. Maar we weten het nog niet.”

Juryrapport over Hamletz

Ontdekkingsreis op zoek naar smaak

10 jaar werkte de familie Ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz ligt sinds 2018 in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw.

De jury is onder de indruk van passie, ambitie, lef en vasthoudendheid van Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have. De route naar Hamletz is een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikt strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies.

De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een 2 sterren-status. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld.

De afzet van Hamletz is nog bescheiden. De jury meent dat het merk grote potentie heeft.

Het bedrijf telt 250 hectare akkerbouw, 600 zeugen en 4.900 vleesvarkens. De mest wordt in een biogasinstallatie op eigen bedrijf verwerkt. De installatie levert energie aan bedrijf én net.

Hamletz vervult een voorbeeldfunctie in de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw.

Lees ook: ‘Trots op titel Agrarisch Ondernemer 2019’

Of registreer je om te kunnen reageren.