Home

Achtergrond

Tegenstrijdige signalen over economie

Handelsspanningen blijven drukken op de economische groei.

In ieder geval drukken ze de verwachtingen van analisten. In een week met oplopende handelsspanningen tussen de VS en de EU over subsidies op de vliegtuigen van Airbus komt ABN Amro met de analyse dat er een handelsoverleg tussen de EU en Japan en de VS op komst lijkt te zijn.

In een nieuw hoofdstuk in het al jaren durende conflict tussen de VS en EU over vliegtuigbouwers Boeing en Airbus gaan mogelijke sancties over een brede groep producten. Vliegtuigen en auto’s, kaas, wijn en ketchup.

Importheffingen

De VS kondigde een week geleden aan dat het importheffingen wil invoeren vanwege de vermeende subsidies voor het Europese vliegtuigconsortium Airbus. Onder meer op Goudse en Edammer kaas. Inmiddels heeft de EU een lijst producten met een waarde van maximaal circa $ 20 miljard opgesteld voor eventuele tegenmaatregelen. Op die lijst staan onder meer ketchup, wijn, chocolade en noten. De omvang van de sanctiepakketten kunnen fors stijgen als ook auto’s en auto-onderdelen aan het pakket worden toegevoegd.

Landbouwoverleg

Inmiddels is er overleg gaande tussen Japen en de VS volgens ABN Amro met landbouw als voornaamste onderwerp op de agenda. Indicatoren van de Chinese economie lieten over maart een positiever beeld zien, met name de export is flink gestegen. In combinatie met toegenomen hoop op een einde aan de handelsoorlog tussen de VS en China zijn dat hoopgevende berichten.

Of registreer je om te kunnen reageren.