Home

Achtergrond 10 reacties

Staf is kritisch op mest-weidevogel onderzoek

Stichting AgriFacts (Staf) is kritisch op het onderzoeksrapport van Buijs en Mantingh naar mogelijke relaties tussen de afname van weidevogels en bestrijdingsmiddelen in dierlijke mest.

Staf concludeert uit het rapport dat de hoeveelheden insecticiden nog ver onder de Europese vastgestelde limieten (MRL’s) blijven. Hiertoe heeft Staf de hoogst gemeten waarden van Buijs en Mantingh vergeleken met het maximaal toegelaten residugehalte (MRL) in/op levensmiddelen en diervoeders. Ook zouden Buijs en Mantingh de waarden onterecht bij elkaar op hebben geteld. “Het zijn maar minieme waarden in vergelijking met de gestelde maxima”, zo luidt de conclusie van Staf.

Lees ook: Mest bevat veel bestrijdingsmiddelen

Geen causaal verband insecticiden en daling weidevogels

Ten tweede meldt Staf dat het onderzoek geen causaal verband aantoont tussen aantal bestrijdingsmiddelen en weidevogels. “Het valt niet uit te sluiten dat (een combinatie van) middelen een negatief effect (heeft) hebben op insecten en daarmee op weidevogels. Maar een causaal verband is niet aangetoond. Alle middelen op één hoop vegen lijkt niet gerechtvaardigd”, aldus Staf.

Statistisch niet verantwoord

Staf vervolgt: “Ook is er geen significant verband tussen insecticiden in krachtvoer en kevers in de mest. Het beperkt aantal waarnemingen (20) in combinatie met grote spreiding in uitkomsten maakt een statistische analyse ongeldig. Onder de bedrijven waar koeien (nagenoeg) geen bestrijdingsmiddelen binnenkregen, bevonden zich zowel bedrijven met als zonder mestkevers. En vice versa.”

Vragen aan provincie

De stichting heeft inmiddels vragen gesteld aan financieringspartij provincie Gelderland. Staf liet Buijs en Mantingh namelijk weten dat zij de gedane uitspraken willen toetsen, maar het rapport werd niet beschikbaar gesteld. Staf begrijpt niet dat een door de overheid gefinancierd onderzoek, dat zo uitgebreid in de media komt, niet gecontroleerd kan worden.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En wat deed LTO ?

 • 112

  kleine boer . dat is nu het grootste probleem met LTO ZE DOEN NIETS .als ze moesten leven van het leden geld was het snel gedaan met ze .

 • K.W. de Jong

  Goed gedaan STAF, ga zo door.

 • Kleine huiskavel

  T is een grote duim rapport van een bestuurslid van groen links en een meneer die de partij vd dieren graag van cijfers / lezingen voorziet.
  Geeft wel aan hoe die clubs de boer hoe dan ook de schuld willen geven.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer en @alarmnummer, als jullie een probleem met de trekker hebben halen jullie dan de timmerman er bij of het mechanisatiebedrijf?
  Als een vaars niet alleen kan kalveren bel je dan de dierenarts op of de voetpedicure?

  Voor het controleren van “wetenschappelijke” rapporten is Staf opgericht, die ik van harte steun.
  De taak van LTO is het beïnvloeden van beleid VOOR dat besluiten genomen zijn.
  De taak van de NMV is het organiseren van de emoties van boeren NA dat de besluiten genomen zijn.

  Zo heeft iedereen zijn eigen taak en specialisatie. Ze moeten elkaar niet in de weg lopen of hetzelfde doen.

 • Kleine huiskavel

  T is een grote duim rapport van een bestuurslid van groen links en een meneer die de partij vd dieren graag van cijfers / lezingen voorziet.
  Geeft wel aan hoe die clubs de boer hoe dan ook de schuld willen geven.

 • kleine boer

  Bennie dan had lto beter onderhoud moeten doen aan die trekker... en lto had je moeten waarschuwen dat je een pinkenstier moet gebruiken... 😀

 • bas123

  leuk ? Laten STAF en LTO samen optrekken
  Niet standaard LTO de schuld geven.
  De linkse rakkers willen verdeeldheid zaaien. Laten de boeren (wij) hen hiermee niet extra helpen.

 • volgens mij is het een bureau dat graag naam wil maken in "hogere kringen". Als je de voorkant al leest zie je dat ze het rapport mede hebben gefinancierd.
  Gooit er een dik rapport neer (175 blz) gaat niemand lezen, hopen ze. Daarnaast al snel even wat roepen in de media (rapport moet nog gepresenteerd worden aan de hoofdfinancier). Ik hoop dat provincie Gelderland het bureau een veeg ut de pan geeft.
  Staf, jullie zijn echt goed bezig hoor!

 • rverheij

  Slecht nieuws blijft veel beter hangen , daar moet je een veelvoud van goed nieuws tegenover zetten en toch zal dan t slechte nieuws over heersen.
  Dat zit bij mensen in gebakken , slecht nieuws betekent gevaar ,dat moet je weten. Daar moet je misschien wel naar handelen om erger te voorkomen Goede berichten daarintegen zijn niet alarmerend , je kunt zeg maar ontspannen en gewoon doorgaan zonder iets te veranderen.
  Hier word in de media gretig gebruik van gemaakt, ook in de politiek trouwens , de reeele beeldvorming lijkt vaak ver zoek.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.