Home

Achtergrond

Speculatie olieproductie leidt even tot lagere prijs

De olieprijs begon de week onverwachts met een dalende koers. En dat na weken waarin de olieprijzen in een hoog tempo stegen. Zowel voor een vat Brent-olie als voor een vat van de Amerikaanse tegenhanger West Texas Intermediate (WTI) werd acht tiende minder betaald. Een vat Brent-olie werd voor iets meer dan $ 70 verhandeld en een vat WTI-olie ging voor zo’n $ 63 van de hand.

De oorzaak van de daling ligt bij opmerkingen die de Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, afgelopen weekend maakte. Volgens Siluanov is het goed denkbaar dat zijn land, welllicht samen met de Opec-landen, de olieproductie gaat opvoeren om te kunnen concurreren met de Verenigde Staten. Een dergelijke beslissing van de Russen zou tot een groter aanbod op de markt leiden en in lagere prijzen resulteren.

Productiebeperkingen olie

De kortstondige daling was opmerkelijk omdat de olieprijs al weken bezig is aan een opmars. Sinds het begin van het jaar is er sprake van een prijs voor een vat olie die ongeveer een kwart hoger is komen te liggen. Eind 2018 werd een vat Brent-olie nog verhandeld voor zo’n $ 53. Die constante prijsstijging van de afgelopen maanden vindt zijn oorsprong in de afspraken die de Opec-landen en Rusland maakten over productiebeperking. Sinds begin 2019 worden 1,2 miljoen vaten olie per dag minder op de markt gebracht. In juni komen de olie-exporterende landen weer bij elkaar, dan moet duidelijk worden af de productiebeperkingen in stand blijven.

Handelsdeal China en VS

Overigens zorgden de verwachtingen over een positieve handelsdeal tussen China en de VS en maatregelen van centrale banken om de wereldeconomie te stimuleren al snel weer voor oplopende olieprijzen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.