Home

Achtergrond

Olieprijs op weg naar $ 70 per vat

Met de Brent-notering van $ 69,50 zijn de internationale olieprijzen hard op weg naar de $ 70 dollar.

Tegenhanger WTI Crude komt ook steeds dichterbij met $ 62,31 op donderdagochtend. Dit ondanks dat de prijs deze week een klein dipje vertoonde, vanwege een onverwacht grote voorraad ruwe olie in de Verenigde Staten. De Energy Information Administration berichtte dat er 7,2 miljoen vaten meer beschikbaar waren vorige week.

VS zet in op schalie-olie

De Amerikanen zetten sinds de plannen om de productie van ruwe olie terug te schroeven vol in op de productie van schaliegas en schalie-olie. De Amerikaanse president Trump is zich ook weer gaan bemoeien met de oliemarkten. Zijn standpunt is uiteraard dat de prijzen zouden moeten dalen, in plaats van stijgen.

Buzios als nieuwkomer

De Amerikanen zijn niet de enigen die in het gat van productie willen springen. Relatieve nieuwkomer is het Braziliaanse Buzios. De oliekwaliteit van producent Petrobras is minder dan verwerkers gewend zijn, maar vindt toch gretig aftrek in met name China. Ook in Latijns-Amerikaanse landen, zoals Venezuela, dat nog steeds lijdt onder sancties uit de VS, is men geïnteresseerd in het Braziliaanse product.

Vraag en prijs stijgt

De onderhandelingen tussen China en de VS zorgen op de wereldmarkt nog altijd voor onzekerheden, maar de hoop is dat er binnenkort een akkoord gaat komen. Deze hoop legt de basis voor een positieve stemming op de markt. De vraag naar olie zal voorlopig nog wel even aanhouden, net als de stijging van de olieprijzen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.