Home

Achtergrond laatste update:12 apr 2019

Oliemarkt krapper dan ooit

De olieprijzen tikten maandag 8 april de hoogste niveaus van dit jaar aan, mede door het toenemend geweld in het olierijke Libië.

Donderdag 11 april stond een vat Brent op $ 71,03. Tegenhanger WTI Crude noteert dan $ 63,84. Libië is een belangrijke olieproducent, goed voor een maandelijkse productie van circa 1,1 miljoen vaten. Het geweld is nog wel op afstand van de grote olievelden en havens, maar de vrees bestaat dat het geweld uitbreidt naar elders in Libië. Het Noord-Afrikaanse land is lid van oliekartel Opec.

Boorplatformen in de Verenigde Staten

De olieprijzen worden ook gestuwd door de productiebeperkingen van de Opec en de productieverstoringen in Venezuela. Om in te haken op de gestegen prijzen bleek vrijdag dat het aantal actieve boorplatformen in de Verenigde Staten flink toe is genomen. De maandproductie door de Opec-landen was afgelopen maart de laagste sinds 4 jaar.

Hoogste prijsniveau van het jaar

In eigen land zijn de gevolgen aan de pomp te merken. De adviesprijs voor benzine staat op het hoogste niveau van het jaar. Ook diesel en lpg laten een stijging in prijs zien.

Record nog onzeker

Of er een record in benzineprijzen aan zit te komen, is volgens Paul van Selms van van UnitedConsumers nog koffiedik kijken. “De prijzen kunnen net zo hard omlaag gaan, maar ook verder omhoog”, zegt hij. Wel ziet Van Selms dat de productiebeperkingen van de Opec een machtsfactor van belang blijft, in tegenstelling tot wat eerder werd verwacht. Hij wijst er verder op dat prijzen aan de pomp niet zo sterk dalen of stijgen als die van ruwe olie, omdat belastingen en accijnzen een dempend effect hebben.

Lees meer over de opbouw van brandstofprijzen

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.