Home

Achtergrond laatste update:26 apr 2019

Hoogste olieprijs dit jaar: $ 75 per vat

De olieprijs heeft deze week de grens van $ 75 per vat overschreden.

Voor het eerst in dit kalenderjaar is de prijs van een vat ruwe Brentolie zo hoog.

Dit is mede vanwege de plannen van de VS om de import vanuit Iran helemaal tegen te houden. Nu nog worden 1 miljoen vaten Iraanse olie per dag verhandeld, in mei moet dat terug naar nul als het aan de VS ligt. De olieprijs blijft nog wel wat beweeglijk. Brent noteert donderdagmiddag $ 74,40, tegenhanger WTI Crude staat op $ 66,07.

Vraag naar elektriciteit verdubbelt

Het economisch bureau van ING heeft recent onderzoek gedaan naar de toekomstige energiemarkten. De huidige plannen van de energietransitie, naar de productie van meer duurzame energie, zorgen voor een wereldwijde verdubbeling van de vraag naar elektriciteit.

Circulaire economie

Daarbij speelt ook de circulaire economie een rol: het produceren van grondstoffen uit afvalstoffen kost meer energie dan uit fossiele brandstoffen. Ook het transport van al deze miljoenen kWh’s kost de nodige energie. De verwachting is dat in 2040 de investeringen in wind- en zonne-energie net zo hoog zijn als de huidige bedragen die rondgaan in de industrie voor fossiele brandstoffen.

Negatieve stroomprijzen in Duitsland

Op de energiemarkt in Europa is deze week iets bijzonders aan de hand. Door de harde wind en het zonnige weer van het afgelopen weekend steeg de productie van hernieuwbare energie enorm. In Duitsland werden daarom negatieve stroomprijzen genoteerd. Het afleveren van groene stroom kost dus geld. Het uitschakelen van een fossiele centrale is dan namelijk duurder dan het afnemen van zonnestroom.

Of registreer je om te kunnen reageren.