Home

Achtergrond

Nederlandse Bank wil normaler monetair beleid

De president van de Nederlandse Bank (DNB), Klaas Knot, wil terug naar een ‘gangbaarder monetair beleid’.

Daar dringt Knot op aan in het jaarverslag van DNB. Volgens hem heeft het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank de inflatie niet naar het gewenste niveau van 2% kunnen krijgen. De ECB is weliswaar gestopt met het jarenlange stimuleringsbeleid, maar de verwachtingen over een mogelijke renteverhoging zijn inmiddels opgeschoven naar eind 2020. Dat bevestigd ABN Amro in de maandelijkse Visie op rente en euro.

Geldhoeveelheid neemt niet af

De analisten van de bank geven aan dat de ECB langer doorgaat met het herbeleggen van aflossingen op eerder aangekochte obligaties. Dat betekent dat de geldhoeveelheid in de eurozone niet af gaat nemen vanwege aflossingen.. ABN Amro verwacht dat de ECB nog verder gaat bewegen. De ramingen voor economische groei en andere economische factoren van de ECB zijn hogere dan die van de ABN. De analisten verwachten op basis daarvan dat de ECB de rente tot december 2020 ongewijzigd gaat laten.

Meer druk op Fed

In de VS heeft de regering Trump de druk op de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van Centrale banken weer opgevoerd. Topadviseur Larry Kudlow heeft vorige week aangegeven dat wat hem betreft de Fed de rentetarieven gaat verlagen. De Fed heeft zelf de verwachtingen eerder al bijgesteld en verdere renteverhogingen afhankelijk gemaakt van de ontwikkeling van de economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.