Home

Achtergrond 8 reactieslaatste update:18 apr 2019

NVWA moet herbezinnen na automatiseringsdebacle

Een automatiseringsproject van de NVWA verslond reeds € 60 miljoen, nu is het project stopgezet.

Er is € 60 miljoen gemeenschapsgeld opgegaan in een automatiseringsproject van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). En nu zet minister Carola Schouten het project stil. Er is geen zicht op een tijdige afronding en de kosten rijzen de pan uit. Dus moet de stekker er uit, vindt Schouten. De NVWA moet uithuilen en opnieuw beginnen. De vraag is alleen: Hoe?

NVWA in het beklaagdenbankje

Dat is ook de vraag waar de Tweede Kamer mee zit. De NVWA staat al jarenlang en om verschillende redenen op de agenda van het parlement. Maandag 15 april kwam de dienst op dezelfde dag om 2 geheel verschillende redenen in het nieuws. Er was een rechtszaak waarbij de NVWA wordt verweten te laks te hebben opgetreden in de fipronil-affaire, waardoor boeren ten onrechte een miljoenenschade opliepen. En tegelijk was er dus het bericht dat Schouten het ICT-project stopzette.

Lees verder onder de foto

Hoofdkantoor van de NVWA in Utrecht. In 2014 legde de NVWA de ambitie vast om effectiever, efficiënter en meer risicogericht te werken, onder meer door het opzetten van 1 nieuw systeem voor alle 23 domeinen waar de NVWA inspecties verricht. Dat project verslond € 60 miljoen en is nu stopgezet. - Foto's ANP
Hoofdkantoor van de NVWA in Utrecht. In 2014 legde de NVWA de ambitie vast om effectiever, efficiënter en meer risicogericht te werken, onder meer door het opzetten van 1 nieuw systeem voor alle 23 domeinen waar de NVWA inspecties verricht. Dat project verslond € 60 miljoen en is nu stopgezet. - Foto's ANP

Motie van Kamerleden Geurts en Lodders

Dat het Bureau ICT-toetsing (BIT) dit onderzoek deed, was niet omdat Schouten dat zelf wilde. Er was een motie van de Kamerleden Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD) voor nodig. Schouten verwees bij de indiening van de motie in maart vorig jaar naar een eerder BIT-onderzoek, waarvan de aanbevelingen ondertussen niet waren opgevolg, zo blijkt nu. De minister zei toen dat ze op dat moment niet kon inschatten of een nieuw advies wel iets zou opleveren. Volgens haar waren de risico’s ‘best goed in kaart’.

Maar de kaarten liggen nu toch anders. Het advies levert dermate urgente gegevens op dat de minister het ICT-project stopzet. Het BIT-rapport laat geen ruimte voor twijfel, waar in eerdere rapporten de NVWA nog het voordeel van de twijfel kreeg.

Lees verder onder de tweet

1 nieuw systeem voor 23 NVWA-domeinen

Even naar het begin. In 2014 legde de NVWA de ambitie vast om effectiever, efficiënter en meer risicogericht te werken. Dat programma kreeg later de naam Processen, Informatie en ICT. Een onderdeel van dat programma was het opzetten van 1 nieuw systeem voor alle 23 domeinen waar de NVWA inspecties verricht.

Meer risicogericht werken

De gedachte was dat de NVWA vanaf volgend jaar meer risicogericht zou kunnen werken met het nieuwe automatiseringssysteem. Er werd een besparing voorzien van € 7,2 miljoen per jaar. De kosten van het systeem werden in 2014 begroot op € 36 miljoen. Dat werd in 2016 al aangepast tot € 52 miljoen en eind 2018 werd de begroting opgeschroefd naar € 95 miljoen – waarvan al € 60 miljoen was uitgegeven.

Het nieuwe geautomatiseerde systeem, met de naam Inspect, zou eerst worden ingevoerd bij de inspecties voor Horeca en Ambachtelijke Productie (afgekort tot HAP) en bij de inspectie Tabak. Vervolgens moest het systeem worden uitgerold naar andere terreinen, waarop de dienst actief is.

Stoppen met Inspect onvermijdelijk

BIT had in 2017 al aangegeven onder welke voorwaarden het nieuwe systeem kon worden voortgezet. Ondertussen moesten de oude systemen op orde worden gebracht, vanwege achterstallig onderhoud. Nu zegt BIT klip en klaar: stoppen met Inspect is onvermijdelijk. Die conclusie kan niemand ontgaan. Het staat in vette hoofdletters in het advies. En tegelijk meldt het BIT opnieuw: zorg dat de oude systemen echt op orde komen – pak dat met prioriteit aan.

Lees verder onder de foto

Het BIT-advies levert dermate urgente gegevens op dat minister Schouten nu het ICT-project van de NVWA stopzet.
Het BIT-advies levert dermate urgente gegevens op dat minister Schouten nu het ICT-project van de NVWA stopzet.

Ergernis over onbeheersbare kosten

In de Tweede Kamer heerst al langere tijd ergernis over de onbeheersbare kosten, de voortdurende aanpassingen in de begroting en tegelijkertijd ook over de doorberekening van de inspectiekosten aan het bedrijfsleven. Daarover stuurde de minister maandag ook een rapport aan het parlement. Nu wil de Kamer opnieuw opheldering.

Een politiek debat komt er niet meteen. De 4 coalitiepartijen vroegen maandag meteen al een technische briefing aan, waarin nadere uitleg wordt gegeven over de bevindingen van het BIT. Daarnaast willen ze ook een technische briefing over een onderzoek van de Auditdienst Rijk over de kostenstructuur van de NVWA.

‘Sterkte en wijsheid’ voor NVWA

Voor de NVWA breekt ondertussen een periode van herbezinning aan. Uithuilen en opnieuw beginnen – ondertussen wel € 60 miljoen gemeenschapsgeld armer. Hoogleraar Cokky Hilhorst, hoofd van het BIT, zegt in de laatste woorden van het advies aan minister Schouten dat ze de NVWA ‘sterkte en wijsheid in de komende periode’ toewenst.

Laatste reacties

 • kuiken007

  dan neem ik aan dat ze de top van de nvwa ontslaan zonder bonus mee te geven(incl. die rob van de lint)

 • Flepke

  Iedereen binnen de nvwa die ook maar iets of wat betrokken geweest is bij dit dweilen met de kraan open ....meteen op staande voet buiten en loon met terugwerkende kracht inleveren.

  Bah wat een waardeloze instantie.

 • deB.


  Het is toch niet normaal meer, zeg het hardop, en denk na hoeveel geld verkwanseld!!!

 • oeleboele

  eigenlijk is het het reageren niet eens meer waard. en die mensen moeten ons de wet voorschrijven en controleren??
  ze kunnen hun eigen brood niet eens smeren!!

 • koestal

  Hier durven Tweede Kamerleden niks van te zeggen om de minister te sparen,dus het gaat gewoon weer verder.

 • ????

  Nazibewind !! 60 miljoen geld opmaken agrarische sector naar de kloten helpen Gezinnen uit elkaar drijven en vervolgens nog mensen drijven tot [poging} Zelfmoord Wie weet de juiste straf voor deze mensen ???

 • gjh

  het zijn en blijven prutsers daar bij die nvwa

 • agratax.1

  @????. Respect voor de politici die het ministerie hebben gedwongen te stoppen met het project. Jammer van de 60 miljoen maar anders was er een niet functionerend programma uit gekomen dat nog vele malen meer aan reparatie had gekost. Bij nagenoeg iedere overheidsinstanties van laag tot hoog Kost de automatisering meer dan begroot en werkt slechter dan gepland en dus is reparatie nodig dat weer heeeeel veeeeel geld kost. Gevolg nog steeds niet optimaal, want de producent is de enige die de programmatuur mag (kan) repareren een nieuwe automatiseerder moet er met zijn vingers afblijven. Zie hier de macht van de ICT en de overheden die hun eisen stellen aan de bedrijven m.b.t. Jaaromzetten en niet over kwaliteit spreken. Hoge Omzet blijkt in hun ogen gelijk te staan kwaliteit. Als belasting betaler en consument hebben we afgelopen decennia miljarden opgehoest aan overbodige en falende automatisering. Straf voor de mensen die dit laten gebeuren zal moeilijk zijn ,maar laten we beginnen met het "Toe kennen van bonussen bij goed werk en die pas na 10 15 jaar dienstverband en na bewezen duurzaamheid (goed functioneren) te incasseren zijn. Dit zou ook voor het bedrijfsleven en bankwezen moeten gelden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.