Home

Achtergrond 1 reactie

Kunstmestproductie bevorderen als klimaatmaatregel

Wereldwijd de kunstmestproductie opschroeven zou ‘geen gek idee’ zijn voor het klimaat, betogen klimaatexperts.

Het beleid voor broeikasgasreductie in de landbouw moet breder, dat betoogt klimaat- en veehouderij-onderzoeker Theun Vellinga van Wageningen University & Research.

Gemiste kansen

Een gemiste kans, vindt Vellinga, die in een uitgebreide blog samen met Blonk Consultants uit de doeken doet waar nog mogelijkheden liggen voor de landbouwsector in het klimaatbeleid. Zo zou het volgens de schrijvers ‘wellicht geen gek idee’ zijn om wereldwijd de kunstmestproductie te bevorderen. Dit heeft namelijk een relatief laag klimaateffect. In de huidige context van het beleid komt de mogelijkheid niet aan de orde, een gemiste kans dus. Een andere gemiste mogelijkheid tot klimaatbeleid is het kritischer kijken naar de afkomst van grondstoffen. Veel emissies van producten voor diervoer en kunstmest zijn toe te schrijven aan het transport hiervan. Een ander belangrijk deel is ontbossing voor het verbouwen van voedergewassen. Deze emissies vallen buiten de nationale registratie van de landbouw, maar door gerichtere grondstofkeuzes is hier veel klimaatwinst te behalen, aldus de klimaatexperts.

Breder beleid

In het huidige klimaatbeleid wordt alleen gekeken naar de emissies van (voornamelijk) lachgas en methaan op het primaire landbouwbedrijf. Maar, betoogt Vellinga, de productie maakt deel uit van een groter systeem met een wereldwijde keten van bedrijven en grondstoffen.

De experts pleiten voor een breder beleid, zodat er meer perspectief voor producent en consument komt om ook echt aan de slag te gaan voor het klimaat. Hierbij moet dus ook wereldwijd gekeken worden en de productie als keten worden gemeten.

Eén reactie

  • mtseshuis

    Idioten! Meer mest toestaan ipv kunstmest, duurzamer gaan we het niet krijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.