Home

Achtergrond

KAS-prijs duikt onder de € 25

De eerste kunstmestgift is achter de rug en de energieprijzen dalen. Kunstmest wordt goedkoper.

Op de kunstmestmarkt gebeurde het eerste kwartaal bijzonder weinig. De prijzen waren niet in beweging te krijgen. KAS nutramon bleef in die maanden steken op € 25,90 per 100 kg. Dat was € 2,65 meer dan vorig jaar werd betaald (bron: groothandel Triferto).

Inmiddels is de eerste kunstmestgift achter de rug. En er is veel volume van KAS verkocht. De vraag is stevig, maar tot een prijsstijging leidde dat zeker niet. Er was namelijk voldoende aanbod.

Prijzen KAS dalen ondanks goede vraag

Ondanks die goede boerenvraag gaan de prijzen deze week voor het eerst omlaag. KAS noteert € 1,10 lager: € 24,80 per 100 kg. Die prijsdaling heeft vooral met de dalende energieprijzen te maken. Gas en ammoniak worden goedkoper en dat mist zijn effect niet op de KAS-prijs. Deze meststof volgt daarmee de koers van urean. Deze vloeibare meststof werd eerder al goedkoper.

Kunstmestprijzen dalen mogelijk verder

KAS kan bovendien nog wat verder in prijs dalen. Dat is goed nieuws voor boeren die over het algemeen eind april aan hun tweede strooironde zullen gaan beginnen. De energieprijzen zitten in een dalende lijn en de verwachting is dat de kunstmestprijzen zich tijdens de tweede gift op een lager niveau gaan afspelen.

Kali duurder

Niet alle meststoffen varen dezelfde koers als KAS. Sterker: kali wordt voor het eerst in maanden duurder. Hier komt € 0,50 bij de prijs op. Kalizout 60% noteert nu € 33,70 per 100 kg. Dat is € 2,70 meer dan vorig jaar werd betaald. De prijsstijging is echter wel enigszins kunstmatig. Er is in potentie voldoende kali-aanbod, maar de fabrieken draaien niet op volle toeren. Dat stuwt de prijs.

Prijs tripelsuperfosfaat daalt

De handel in tripelsuperfosfaat is zeer beperkt, maar het aanbod is net iets groter dan de vraag. Dat betekent dat de prijs voor het eerst in 3 maanden daalt. Er gaat € 0,50 van de prijs af: € 40,40 per 100 kg. Daarmee liggen de prijzen nog altijd behoorlijk hoger dan vorig jaar. Toen werd € 35,50 per 100 kg betaald.

Prognose: KAS goedkoper.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.