Home

Achtergrond

Geen beweging in noteringen schapen en lammeren

Een redelijk stroeve handel in schapen en lammeren op de veemarkt in Leeuwarden dinsdag. Tot een verandering van de prijzen kwam het echter niet.

Handelaren laten weten dat de gewichten van de ramlammeren behoorlijk aan het oplopen zijn. Veel dieren zitten in de zwaarste categorie en wegen duidelijk meer dan de 25 kilo. Dat maakt de kiloprijs duidelijk minder interessant. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de ooilammeren, al lijkt het hier minder aan de orde dan bij de rammen.

Zware rammen

De notering voor zware rammen (boven 25 kilo) ligt nog altijd op € 117,50 tot € 122,50 per dier exclusief btw. Daarmee blijft de notering duidelijk achter bij een jaar terug, toen een ramlam in deze categorie nog tot € 136 exclusief btw opbracht. Ook de notering voor ooilammeren is beduidend lager dan een jaar terug. De maximumprijs is nu € 102,50 per dier exclusief btw. Dat was een jaar terug nog € 125 per dier.

Zuiglammeren

Op de markt van dinsdag 16 april werden ook zo’n 800 zuiglammeren aangeboden. Dit werd gedaan met het oog op Pasen, laten handelaren weten. Een notering voor de zuiglammeren is er nog niet. Die komt pas medio juni en loopt tot begin september. Het gros van de zuiglammeren ging dinsdag overigens naar Belgische inkopers. In België wordt tijdens Pasen veel meer lamsvlees gegeten dan bij ons in Nederland.

Uitstel van brexit

Het uitstel van de brexit heeft wel voor iets meer rust gezorgd in de markt. Het importeren van karkassen uit Groot-Brittannië blijft gewoon doorlopen. De prijzen zijn momenteel gunstig, en dat drukt enigszins op de noteringen voor levende dieren op de veemarkten in Nederland. Handelaren verwachten dan ook dat de prijzen de komende weken moeizaam overeind kunnen blijven.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij Marktprijzen

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo

Of registreer je om te kunnen reageren.