Home

Achtergrond

Forse prijsdaling op de schapenmarkt Leeuwarden

Een flinke prijsdaling op de schapenmarkt in Leeuwarden dinsdag 30 april. Vooral de notering voor zware rammen moest flink inleveren.

Dat het zo slecht loopt in de handel met de zwaardere rammen heeft vooral te maken met het gewicht van dieren. De categorie is voor rammen boven de 25 kilo, maar de huidige gewichten liggen daar ver boven. De gewichten komen eerder in de buurt van die van de slachtschapen. Dat maakt de rammen veel minder interessant, omdat de prijzen van slachtschapen veel lager liggen.

Middelzware rammen duurder

Op de markt van deze week zakte de notering voor de zware rammen (>25 kilo) met € 10 naar € 107,50 tot € 112,50 per dier. Voor de rammen in de categorie 22 tot 25 kilo ging de prijs met € 5 terug, maar die prijs blijft nog altijd hoger dan de notering voor de zware rammen: € 112,50 tot € 122,50 per dier. Het komt maar zelden voor dat de middelzware rammen duurder zijn dan de zwaarste rammen.

Geen verbetering verwacht

Handelaren verwachten niet dat de stemming in de markt de komende weken verbetert. De import van karkassen blijft aantrekkelijk en dat biedt weinig soelaas voor hogere prijzen. Daarnaast moet het aanbod ook niet te ruim zijn. Hoe het aanbod zich ontwikkelt, durven handelaren niet te zeggen.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.