Home

Achtergrond

Flinke koersstijging voor slachterij BRF

Enkele flinke positieve uitschieters domineerden de beurskoersbewegingen van agrifoodbedrijven. Koersdalingen van groot formaat waren er niet.

De koers van de Brazilaanse slachterij BRF steeg met 17,2%. Het lijkt erop dat het bedrijf in rustiger vaarwater is gekomen en beleggers weer vertrouwen krijgen in de onderneming. De slachterij beschreef het jaar 2018 als het moeilijkste in jaren, onder andere door vleesschandalen en mondiale ontwikkelingen. Een nieuw managementteam en herstructureringen moeten de marges in 2019 verbeteren en zorgen dat de winstgevendheid in 2020 weer op gemiddeld historisch niveau is. Een jaar later moet de winstgevendheid zelfs boven het historisch gemiddelde komen. Op 10 mei presenteert het bedrijf de eerste kwartaalresultaten van 2019 waaruit moet blijken of de ingezette koers al vruchten afwerpt.

Flinke stijging voor JBS

De koers van de Amerikaanse slachterij JBS steeg met 16,5%. De vleesverwerker presenteerde eind maart de jaarresultaten van 2018 en sprak daarbij ook een verwachting voor 2019 uit. Voor lopend jaar verwacht het management een hogere winst door een sterke vraag naar rundvlees in de Verenigde Staten en Australië. Ook de vraag vanuit China is vanwege de Afrikaanse varkenspest een factor die groei teweegbrengt bij de slachterij.

Voorzichtige stijging Bayer

De koers van Bayer liet na het dal van eind maart weer een voorzichtige opleving van 9,1% zien. Eind maart werd de laagste beurskoers in zeker 5 jaar bereikt. Sinds augustus heeft Bayer ongeveer € 30 miljoen aan marktwaarde zien verdampen, na de uitspraak van een Amerikaanse rechter dat Monsanto niet heeft gewaarschuwd voor de risico’s van glyfosaat. Woensdag 10 april liet een van Bayers grootste aandeelhouders, Deka Investments, zich negatief uit over de overname van Monsanto door Bayer. “Er is geen sprake meer van een succesvolle overname. Bayer heeft de risico’s onderschat”, zo zei een van de investeerders.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.