Home

Achtergrond

Duitse boer investeert minder door onduidelijkheid

In Duitse landbouwsectoren lopen investeringen terug. Het Bauernverband geeft de overheid de schuld.

De investeringsbereidheid van Duitse boeren is in het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar relatief flink gedaald. Dat blijkt uit uit de nieuwe conjunctuurbarometer van het Bauernverband (DBV) en mechanisatieorganisatie VDMA Landtechnik.

Duitse boeren investeren minder in stallen, inventaris en werktuigen.
Duitse boeren investeren minder in stallen, inventaris en werktuigen.

De komende 6 maanden is 29% van de boeren van plan om in het bedrijf te investeren tegen 35% een jaar eerder. Het investeringsvolume daalt met € 400 miljoen naar € 4,1 miljard, waarvan € 2,3 miljard in stalbouw en -inventaris. De rest gaat naar machines (€ 900 miljoen) en hernieuwbare energie (eveneens € 900 miljoen).

De geïndexeerde conjuncturele stemming onder boeren blijft op een verhoudingsgewijs laag niveau van 23,5 punten. Dat is weliswaar ietsje beter dan in maart vorig jaar, maar slechter dan in december. Het aantal punten is ook nog ver verwijderd van het record van 36,2 punten in maart 2010. Het startpunt van de index (‘0’) is de periode 2000-2006.

Negatiever over toekomst

Met de stand van de index wordt behalve de economische ontwikkeling van dit moment ook de verwachting weergegeven over wat er komen gaat. Het Bauernverband concludeert dat boeren de huidige situatie nog redelijk positief beoordelen, maar dat de toekomstverwachtingen negatiever zijn geworden.

De boerenfederatie geeft de schuld aan de overheid. “De boeren schrikken momenteel terug voor investeringen, omdat het ontbreekt aan zekerheid over wat de politiek wil”, meent DBV-voorzitter Joachim Rukwied.

Hij doelt daarbij onder meer op het mestbeleid, dat op last van Brussel nogmaals flink moet worden aangescherpt. Zonder dat mag worden gewacht op de effecten van de bestaande mestverordening die pas in 2017 van kracht is geworden en bij voorbaat al veel striktere normen met zich meebracht.

Een nieuwe zeugenstal in Noordrijn-Westfalen. Ook onder varkenshouders is de investeringsbereidheid lager.
Een nieuwe zeugenstal in Noordrijn-Westfalen. Ook onder varkenshouders is de investeringsbereidheid lager.

Veehouderij investeert minder

Daarnaast verkeert met name ook de varkenshouderij in onzekerheid over diverse politieke maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn verbetering van het welzijnsniveau voor zeugen en de verdovingsplicht bij castratie van biggen.

Al geruime tijd is niet duidelijk hoe die maatregelen vorm zullen krijgen. Dat heeft hoe dan ook zijn weerslag op de investeringsbereidheid. Het genoemde bedrag van € 2,3 miljard dat de komende maanden in stalbouw wordt gestoken, is € 400 miljoen minder dan een jaar geleden. Met andere woorden: de hele daling van het investeringsvolume komt op het conto van de veehouderij.

Liquiditeit en droogte

Afgezien daarvan is de liquiditeit – ofwel het betalingsvermogen, van de bedrijven – ook niet om over om naar huis te schrijven. Vooral in het oosten van het land kampen veel bedrijven nog met de gevolgen van de extreme droogte van afgelopen zomer.

Eén op de vier boeren spreekt volgens DBV en VDMA van een krappe tot zeer krappe liquiditeit. Vooral varkenshouders kaarten hun moeilijke financiële situatie aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.