Home

Achtergrond

Dollar blijft nog lang de belangrijkste valuta

De rol van de dollar als belangrijkste valuta wereldwijd gezien blijft nog lang bestaan.

Wel wordt de Amerikaanse munt op langere termijn minder dominant dan nu het geval is. Dat stelt ABN Amro vast in een analyse over de dollar als reservevaluta. De dollar heeft een hoog aandeel in de omzet op valutamarkten en in de zogenoemde toegewezen reserves van centrale banken. Dat laatste aandeel neemt wel af volgens de analisten van ABN Amro.

Dollar in enorme hoeveelheden aangehouden

Dat de dollar een hoofdrol speelt heeft meerdere oorzaken. Er worden enorme hoeveelheden dollars aangehouden door centrale banken en publieke instellingen. De munt wordt breed gebruikt in de internationale handel en voor de prijzen van grondstoffen.

Agrarische grondstoffen noteren in dollars

Vrijwel alle agrarische grondstoffen noteren in dollars en wisselkoersschommelingen hebben direct invloed op prijsverhoudingen van belangrijke agrarische producten, van tarwe en soja tot zuivel en vlees aan toe.

De derde factor is de grote omvang van kapitaalmarkten in de VS en als vierde factor de grote militaire en daardoor geopolitieke macht van de VS.

Factor vijf is de grote liquiditeit van de dollar en factor zes de geloofwaardigheid van de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Als laatste steunfactor geldt de sterke en relatief stabiele Amerikaanse economie.

Crisis eurozone

Dat leidt er al met al toe dat voorlopig de positie van de dollar onbetwist is. Even leek de euro de dollar naar de kroon te steken, maar dat is mislukt door met name de crisis in de eurozone rond 2010-2011.

Chinese yuan blijft kleine speler

De Chinese munt yuan is wel onderdeel van een economie die op termijn de Amerikaanse voorbijstreeft. Maar voorlopig is het met minder dan 2% van de reserves van centrale banken een kleine speler. De dollar en euro zijn goed voor respectievelijk 62% en 33%.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.