Home

Achtergrond

Brancheorganisaties vrezen stagnatie asbestsanering

De politiek moet haast maken met de wetgeving over het verbod van asbestdaken, om de doelstelling van een algeheel verbod in 2025 te halen.

Dat schrijft een groep provincies, gemeenten en brancheorganisaties die betrokken zijn bij de asbestsanering in een brandbrief aan de Eerste Kamer.

De 3 oostelijke provincies, 3 gemeenten en betrokken brancheverenigingen voor bouw en asbestverwijdering (Bouwend Nederland, VVTB en Veras) vrezen dat door uitstel of afstel van het wetsvoorstel de ingezetten sanering van asbestdaken stil komt te liggen.

Huidige maatregelen te streng

De Tweede Kamer stemde vorig najaar in met het wetsvoorstel, waarbij de einddatum werd verschoven van 1 januari 2024 naar 31 december 2024. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel momenteel. In de tussentijd hebben TNO en de universiteiten van Utrecht en Nijmegen een rapport opgeleverd waarin staat dat de huidige beschermingsmaatregelen voor asbestsanering te streng zijn. Deze oproep werd recent tijdens een technische briefing in de Eerste Kamer herhaald. Mede hierdoor duurt de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer langer.

Uitvoering vertraagt en duurder

De ondertekenaars van de brandbrief vrezen nu dat uitstel van het wetsvoorstel de uitvoering van de sanering vertraagt en duurder maakt, terwijl het risico van de daken voor de volksgezondheid groter wordt vanwege de leeftijd van de daken. “Alle asbestdaken zullen ooit moeten worden vervangen of gesloopt. Naarmate het verbod later (of helemaal niet) wordt ingesteld blijft de hoeveelheid vrijkomende vezels in de leefomgeving toenemen”, aldus de ondertekenaars.
Ze roepen de politiek op om de wet snel aan te nemen en snel de voorwaarden voor het financieringsfonds voor asbestsanering op te stellen, waarmee mensen die het niet kunnen betalen geld kunnen lenen voor de asbestsanering.

Schriftelijke vragenronde

De Eerste Kamer houdt eerst nog een schriftelijke vragenronde voordat het wetsvoorstel in een debat behandeld zal worden. De Senaat wil het wetsvoorstel voor de wisseling van de Eerste Kamer in juni behandelen.

Lees ook: Vragen en antwoorden over asbest verwijderen

Of registreer je om te kunnen reageren.