Home

Achtergrond 4 reacties

Bisschop (SGP): krimp is geen oplossing mestfraude

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop vindt krimp van de veestapel een te goedkope oplossing voor de problematiek rondom mestfraude.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de NVWA schoot Bisschop uit zijn slof, toen Esther Ouwehand (PvdD) en Laura Bromet (GroenLinks) hem vroegen of SGP de mening van het OM deelt dat krimp van de veestapel de oplossing is voor mestfraude.
Bisschop vindt de stelling te eenzijdig en goedkoop. “Als je de veestapel afschaft, ben je de helemaal van de mestfraude af. Ik kan daar geen kant mee op”, zegt Bisschop.

Kans op mestfraude

De SGP‘er erkent dat er bij een kleinere veestapel minder kans is op mestfraude. “Maar daarmee is het probleem niet opgelost. Als je niet zorgt voor een adequaat registratie- en toezichtssysteem, kom je nog geen stap verder. Als je 2 honden hebt en ieder mag op een eigen veldje poepen, maar je handhaaft dit niet, dan krijg je alsnog mestfraude”, geeft Bisschop als voorbeeld. Met het te eenvoudig voorstellen van zaken, los je het probleem niet op, vindt de politicus. “We moeten de complexiteit van het probleem onder ogen zien en zonder oogkleppen op zoeken naar een oplossing. Goedkope oplossingen zijn er niet”, zegt hij.

Effect van aanscherping aanpak mestfraude

Landbouwminister Carola Schouten kon bij het debat nog niets zeggen over het effect van de aanscherping van de aanpak mestfraude, zoals deze vorig jaar in gang is gezet. Eind juni moet ze aan de Europese Commissie rapporteren over de aanpak, die zich onder andere richt op hoogrisico-gebieden en op de meest risicovolle schakels in de mestketen. Deze rapportage zal ook naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

Laatste reacties

 • tinusje

  zorg dat mest geld waard wordt door hogere gebruiksnormen...is fraude zo over..en bouw kunstmest af

 • fietskip

  Kunstmest verbieden in heel Europa en de mestfraude is opgelost!
  Maar dat gaat niet gebeuren omdat onder andere verschillende landen dit heel hard nodig hebben.

 • wilcovanlaar1

  Blijkt toch steeds weer dat de SGP de enigste partij is die echt voor boeren opkomt !

 • Gradje 1966

  Zorg dat de fraudeurs hard aangepakt worden zet ze in de bak en pak het bedrijf af dan is het probleem zo opgelost . Men weet heel goed wie het zijn maar met laat ze gewoon hun gang gaan om zo de linkse maffia in de kaart te spelen om de veestapel te verkleinen . Bij de N.V.W.A . en het openbaar ministerie zit die linkse maffia in de top dus niet onafhankelijk maar gekleurd

Of registreer je om te kunnen reageren.