Home

Achtergrond

Beurskoersen slachterijen plussen

De beursgenoteerde slachterijen lieten de afgelopen 2 weken forse stijgingen van hun koersen zien.

De Braziliaanse vleesverwerker BRF spande de kroon met een stijging van 13,7%. De koers zit sinds een maand in de lift. Toeval of niet: een maand geleden maakte het bedrijf bekend vanaf half juni een nieuwe CEO aan te stellen. De termijn van de oude CEO, Pedro Parente, loopt dan af.

Schandalen en fraude

Parente een jaar aan het roer gestaan van BRF en heeft het bedrijf door een zware tijd heen geleid na een periode van schandalen en fraude. Onder Parente werden Europese activiteiten, waaronder een locatie in Nederland, verkocht aan concurrent Tyson Foods.

Afrikaanse varkenspest

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest lijkt ook een positief effect te hebben op de koers van BRF. Er komen meer mogelijkheden voor slachterijen in Brazilië om vlees te exporteren naar China, zo beaamde CEO Parente eerder deze maand. De koers van de eveneens Braziliaanse slachterij JBS ging met 11,7% omhoog. Hiervoor geldt dezelfde reden als voor BRF: potentie om veel vlees te exporteren naar China.

WH Group in de plus

Ook de Chinese slachterij WH Group noteerde een koersstijging: 8,5%. De Amerikaanse slachterij Smithfield is een dochterbedrijf van WH Group. Voor Smithfield kan de stijgende vraag vanuit China eveneens gunstig uitpakken. Het Amerikaanse landbouwministerie voorspelde eerder dat de varkensimport uit de VS en andere landen naar China tot wel 41% kan toenemen.

Tyson Foods zelf in alternatieve eiwitten

De aandelenwaarde van de Amerikaanse slachterij Tyson Foods steeg met 4,4%. Tyson maakte eerder deze week bekend haar aandelen in Beyond Meat te verkopen. Beyond Meat maakt vegetarische burgers. Tyson verkocht de aandelen omdat het zelf een lijn met producten van alternatieve eiwitten wil ontwikkelen. Beyond Meat maakte kort daarvoor bekend naar de beurs te gaan.

De grootste koersdalingen van afgelopen twee weken zijn voor aardappelverwerker LambWeston met 4,3% en handelshuis Bunge met 3,5%.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.