Home

Achtergrond

Arjan Tolkamp: ik moet het nu waarmaken

Met 6.255 voorkeurstemmen zit Arjan Tolkamp (42) uit de Achterhoek sinds een week in Provinciale Staten van Gelderland. De jongvee-opfokker annex agrarisch adviseur heeft er zin in. Meer woningen, betere bereikbaarheid en perspectief voor boeren, daar gaat de CDA’er voor.

“Natuurlijk is het leuk om met meer dan 6.200 voorkeurstemmen in de Staten te worden gekozen. Blijkbaar zijn er veel mensen die vertrouwen in mij hebben. Tja, dat moet ik nu waarmaken. Ik ga mijn best doen, hoop dat het lukt. Wat kan ik meer zeggen?

Liever aan het stuur dan langs de kant

De politiek is voor mij niet helemaal nieuw, in het verleden was ik lid van het bestuur van de lokale CDA-afdeling. De provincie is natuurlijk anders, er wordt besloten over belangrijke kwesties, zoals bereikbaarheid, woningbouw en natuurlijk over de toekomst van de landbouw. Mooi om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Liever aan het stuur dan langs de kant.

Arjan Tolkamp: “Als boeren extra dingen doen voor natuur en landschap dan moet je hen daar goed voor betalen.” - Foto: Hans Prinsen
Arjan Tolkamp: “Als boeren extra dingen doen voor natuur en landschap dan moet je hen daar goed voor betalen.” - Foto: Hans Prinsen

Goed plannen

Mijn broer en ik hebben een jongvee-opfokbedrijf. Daarnaast ben ik agrarisch adviseur. De politiek komt daar nou bij. Laat ik mijn gezin niet vergeten. Is druk, maar niet te druk. Kwestie van goed plannen.

Boeren zeggen vaak: ‘voor de politiek heb ik geen tijd’. Als iedereen dat zegt, dan blijft alles bij hetzelfde. Ik heb ideeën, wil dingen realiseren. Dan maar druk. Thuis op de boerderij heb ik het geluk dat we het met z’n tweeën doen. Vorige week liep de installatiebijeenkomst behoorlijk uit. Mijn broer nam mijn werkzaamheden over. Hebben we nooit gedoe over.

Bestuur van dorpsvereniging

Bijna 10 jaar zat ik in het bestuur van de dorpsvereniging van IJzerlo. We hebben een plan gemaakt voor de toekomst van ons dorp. 50 actiepunten hebben we gerealiseerd. Er is bijvoorbeeld een dorpshuis gekomen, er zijn woningen gebouwd. In die tijd had ik te maken met de gemeente, de provincie en via een subsidieregeling ook nog met de Europese Unie. Het provinciehuis is voor mij nieuw, maar ik weet wel hoe de hazen lopen.

Leegloop

Deze regio kampt met leegloop, jongeren trekken weg. Ik zie dat om me heen gebeuren. Maar de bedrijven schreeuwen om arbeidskrachten. Er moeten daarom woningen worden gebouwd, de bereikbaarheid moet beter. Zo voorkomen we dat jongeren naar de Randstad trekken. In de Staten ga ik me daar hard voor maken.

Als ze mij vragen om landbouw te doen, zeg ik geen nee

Binnen de fractie moeten de portefeuilles nog worden verdeeld. Als ze mij vragen om landbouw te doen, zeg ik geen nee. Misschien zeggen ze: Arjan, jij bent boer, belangenverstrengeling ligt op de loer. Kan me daar wel iets bij voorstellen. Ik ga het meemaken. Misschien is het beter om hier helemaal niets over te zeggen.

Natuurinclusieve landbouw

Hier in Gelderland hebben de landbouw- en natuurorganisaties pas een actieplan Natuurinclusieve Landbouw aan de provincie aangeboden.

Als je van boeren verwacht dat ze extra dingen doen voor natuur en landschap dan moet je hen daar goed voor betalen

Niks op tegen. Ik zeg er wel wat bij. Als je van boeren verwacht dat ze extra dingen doen voor natuur en landschap dan moet je hen daar goed voor betalen. Niet alleen een onkostenvergoeding, maar een behoorlijk uurloon. Als agrarisch adviseur vraag ik mijn klanten toch ook niet alleen een kilometervergoeding? Kom op zeg! Extra inspanningen, dan ook extra betalen. Boeren zijn ook zelf aan zet. Ze moeten zich niet laten afschepen. Voor € 50 ga je niet een houtwal van 100 meter snoeien. Dan zeg je nee.

Aan de zijlijn

Over Forum voor Democratie zeg ik niks. Ik ken ze niet. Van de uitspraken van de nieuwe Statenleden van Forum tijdens de eerste vergadering werd ik niet veel wijzer. We gaan het allemaal meemaken. Het CDA heeft hier in Gelderland verloren, de VVD is de grootste gebleven, GroenLinks en Forum voor Democratie zijn de winnaars. Die 3 partijen zijn nu aan zet. Een verliezer moet zijn plaats kennen. Dat is nu voorlopig aan de zijlijn.

Klimaat

Klimaat zal de komende jaren een belangrijk politiek item zijn. De landbouw moet ook iets doen. Er komen vast maatregelen ter discussie die invloed hebben op de bedrijfsvoering. Als een van de weinige boeren in de Staten kan ik uitleggen wat de gevolgen zijn voor boeren. Doe ik graag.”

Of registreer je om te kunnen reageren.