Home

Achtergrond

5 ton landschapssubsidie agrarische collectieven

Provincie Utrecht maakt geld vrij voor boeren om samen met gemeentes het landschap te verfraaien.

De provincie Utrecht stelt € 500.000 beschikbaar voor agrarische collectieven om in samenwerking met gemeenten het landschap in het buitengebied te verfraaien met nieuwe kleine landschapselementen. Dat meldt provincie Utrecht.

Voorbeelden van kleine landschapselementen zijn poelen, lanen, knotwilgen, houtwallen en bosjes. Deze elementen geven het landschap extra karakter en moeten ook de biodiversiteit verhogen.

Volgens een woordvoerder van provincie Utrecht komt iedere boer en grondbezitter die het landschap met een van deze elementen wil verfraaien in aanmerking voor de subsidie. Geïnteresseerde gemeenten en collectieven kunnen zich tot 15 mei 2019 melden bij de de provincie. Bij aanleg van een nieuw landschapselement moet het agrarisch collectief benaderd worden.

Bestaande pilot groot succes

De reden dat er nu 5 ton extra beschikbaar komt, is het grote succes van een bestaande pilot in de gemeenten Soest, De Bilt, Leusden en de Stichtse Vecht. Ook agrarische collectieven Rijn, Vecht en Venen en Utrecht Oost vallen hieronder. De provincie Utrecht stelde hiervoor al 2 ton beschikbaar. Deze pilot loopt nog tot 1 juni dit jaar.

In dit eerste traject zijn inmiddels ruim 20 poelen aangelegd of hersteld, 220 lanenbomen aangelegd en 330 knotbomen aangeplant. Ook zijn heggen, struwelen, houtsingels en houtwallen gerealiseerd. Met de nieuwe financiële impuls van 5 ton wil de provincie deze pilot versterken en uitbreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.