Home

Achtergrond 41 reacties

Winst Baudet zorgt nog niet voor ander landbouwbeleid

Forum voor Democratie is de grote winnaar bij de Provinciale Staten-verkiezingen. Of dit effect zal hebben op het landbouwbeleid, is zeer de vraag.

In 3 provincies, Flevoland en Zuid-Holland is de partij van Thierry Baudet zelfs de grootste geworden. Daarmee neemt Forum voor Democratie (FvD) het initiatief voor coalitievorming. In 7 provincies staat de nieuwkomer op de tweede plaats.

De gevestigde orde was zichtbaar overrompeld over de grote opkomst van de partij. Hoewel de provinciebestuurders samenwerking met de partij niet uitsluiten, zeggen ze eerst kennis te willen maken met de bestuurders én het programma van FvD. Ze verwijten de partij geen duidelijk programma te hebben.

Geen concrete landbouwplannen

Op landbouwgebied zijn de standpunten van Baudet en consorten zeer summier. Voor de Provinciale Staten-verkiezingen heeft FvD in Groningen, Drenthe en Utrecht slechts 1 zin over de landbouw opgenomen onder het kopje ‘natuur en recreatie’: De landbouw moet in stand gehouden worden.

In vrijwel alle provincies staat FvD voor ‘minder belemmerende provinciale regelgeving voor de agrarische sector’. Welke regelgeving volgens de partij geschrapt moet worden, wordt niet gespecificeerd.

FvD wil balans tussen landbouw, groen en stedelijk gebied

FvD pleit voor een goede balans tussen landbouw, groen en stedelijk gebied om het landschap zo aantrekkelijk te houden voor toeristen en om in te wonen. De route die de partij hiervoor kiest verschilt per provincie.

In Flevoland wil de partij realisatie van nieuwe natuur en behoud van bestaande natuur, in Gelderland wil FvD juist geen verarming van het landschap door de sloop van gezichtsbepalende boerderijen. In Noord-Brabant ziet FvD een actieve rol weggelegd voor boeren wat betreft natuurbehoud. Eric de Bie, lijsttrekker van FvD, wil de veehouderij in de provincie ruimte geven daar waar het kan. “Het is economisch een belangrijke sector, waarmee we voorzichtig moeten omgaan”, zegt hij bij Omroep Brabant.

Vergoeding voor verplaatsen bedrijven

In Friesland, Noord- en Zuid-Holland wil FvD een adequate vergoeding voor landbouwbedrijven die verplaatst moeten worden. De partij wil ondanks de stevige inzet voor een strenger immigratiebeleid wel meer faciliterend beleid voor goede huisvesting van werknemers.

In de partijprogramma’s spreekt FvD positieve woorden over de economische belangen van de agrarische sector en dat de sector steun verdient. “Niet alleen de biologische boer, maar vooral ook het traditionele boerenbedrijf verdient de volle steun”, staat in het Gelderse verkiezingsprogramma. Tegelijkertijd strijdt de partij voor het schrappen van subsidies.

Weinig woorden over landbouw in partijprogramma FvD

Het landelijke partijprogramma rept ook nauwelijks over landbouw. De enige zin die de partij aan de sector wijdt luidt: “Steun voor de agrarische sector, een van de belangrijkste exportsectoren in onze economie.” Tegelijkertijd is de partij tegen de EU, waar de meeste ondersteuning voor de Nederlandse landbouw nu vandaan komt. Dierenwelzijn is voor de partij wel een thema: dierenleed moet worden tegengegaan en de natuurlijke leefomgeving van dieren moet zoveel mogelijk worden beschermd.

FvD meldt geen oplossingen voor landbouwproblemen

Baudet richt zich sinds januari wat actiever op agrarische ondernemers, mede op advies van oud-staatssecretaris Henk Bleker. Met aantrekkelijke quotes als ‘meer steun voor de landbouw’ en dat het een grote fout is dat het kabinet de boeren met problemen met fosfaatrechten niet tegemoet kwam, wist Baudet veel stemmen te trekken. FvD profileert zich als pro-landbouwpartij, maar met een oplossing voor de problemen kwam hij echter niet.

Dat Baudet het in het slotdebat van de NOS mocht opnemen tegen Marianne Thieme, gaf hem een mooie gelegenheid om zich als pro-landbouwman te profileren. De onvrede over het huidige beleid, met de klimaatmaatregelen en het fosfaatbeleid als voorbeeld, zal ervoor gezorgd hebben dat Baudet ook onder boeren populariteit heeft gewonnen.

Tekst gaat verder onder de video.

Invloed FvD op landbouwbeleid ongewis

Of het verkiezingsprogramma van FvD ook in de praktijk merkbaar wordt voor de boer, is zeer de vraag. De gevestigde orde is niet enthousiast over de nieuwe partij. De idealen staan in sommige gevallen lijnrecht tegenover het bestaande beleid, waardoor compromissen onmogelijk lijken.

In de provincies waar de partij het grootst is, zal FvD de formatie starten om provinciebesturen te vormen. Als dat lukt, heeft dat effect op het regionale landbouwbeleid. Maar de 13 zetels in de Eerste Kamer lijken vooralsnog geen invloed op het beleid te hebben.

Laatste reacties

 • agratax.1

  13 zetels in de Eerste Kamer kunnen wel degelijk een grote betekenis krijgen, als de gevestigde partijen met gewicht in de schaal niet van sinds zijn hun extreme eisen af te zwakken, zijn Tweede Kamer verkiezingen dichterbij dan de meeste partijen vooral klimaat partijen wenselijk achten. Wat Baudet precies als speerpunten te berde brengt is voor nu in duister gehuld. Als hij al serieuze speerpunten heeft die ook haalbaar zijn zonder schade aan het land toe te brengen. Tot nu heeft de FVD niet veel meer gebracht dan een lesje oude geschiedenis en oude talen, waar de meeste stemmers geen weet van hadden. Maar het kennelijk wel interessant genoeg vonden.

 • 306lsa

  wat de politiek wil is altijd maar afwachten (agratax.1)
  ik heb wel een goed gevoel er bij die FvD
  een beetje anders denken is beter dan een tunnel visie zoals nu het een beetje of heel erg was
  nu word de politiek wel gedwongen om de punten van FVD serieus te nemen

 • Jaap39

  Als FVD door de gevestigde orde genegeerd wordt , wordt het hommeles....

 • famboenink@hetnet.nl

  ben blij dat de fvd vvd en cda voor de komende 4 jaar het motorblok lijken te worden van de nederlandse politiek

 • Bennie Stevelink

  “FvD pleit voor een goede balans tussen landbouw, groen en stedelijk gebied om het landschap zo aantrekkelijk te houden voor toeristen en om in te wonen”.

  Deze tekst kon zo uit het verkiezingsprogramma komen van D’66 of GroenLinks.
  We weten op dit moment nog niet welke aap uit de mouw komt.

 • xw

  Nee, Nee Bennie, dat ben ik niet met je eens.
  Weet jij wel wat D66 (Anne marie Spierings) met steun van VVD, SP, PvdA en de PvdD hier in de veehouderij van Noord-Brabant aan het aanrichten is?
  Kan met Fvd niet slechter worden, alleen maar beter.
  Ze lijken zelfs niet op mekaar.
  En laat aub nu toch niemand zich bang laten maken door de gevestigde elitaire orde. Die denken alleen maar aan hun eigen hachje.

 • JNJS

  Hebben we verdorie last van het Stockholmsyndroom?

 • Bennie Stevelink

  @xw, het achterliggende motief is dat het platteland wordt opgeëist als leefruimte voor de burger. Volksgezondheid, fijnstof, enz. worden gebruikt als kapstok. FvD zegt hardop wat anderen via kapstokken proberen te bereiken. Dat is in ieder geval een verbetering. Voor de inhoud van het beleid maakt het niets uit.

 • 112

  just xw. nu volgende week ook ff stemmen over LTO door de boeren . dan weet ik de uit slag wel .en vele collega boeren ook . maar ja in dit democratisch land mag je van LTO niet stemmen . de vrinden van LTO wijzen elkaar wel aan en wie niet voldoet komt er niet in . de democratie is in deze CLUB ver te vinden .

 • piethermus1

  @112 Stemmen op LTO doe je door weg te lopen en op te zeggen. Zo lang er nog velen dat niet doen, is het wensdenken wat je schrijft. Succes ermee! Dussss... Jij en meerderen geloven blijkbaar graag in sprookjes. Dat mag. Van ondernemers verwacht echter ik dat die niet in sprookjes geloven, maar de harde werkelijkheid snappen. (Zo niet dan zijn ze geen echte ondernemers).

 • melkveehouder .

  @Piethermus1. Wat bedoel je eigenlijk met ‘de harde werkelijkheid snappen’?

 • 112

  beste piet . hoe veel leden heeft LTO dan nog ? calon weet het nog steeds niet en dat vindt ik raar . en met leden bedoel ik actieve leden en niet de rusten de leden. ik zie uit naar een goed geoliede vakbond voor agro Nederland . maar die motor loop nu niet goed gesmeerd en wat niet goed gesmeerd loopt . loopt binnen afzien barettijd vast. de echte ondernemer geloven niet meer in het sprookje die weten wel beter.

 • kleine boer

  Melkveehouder. dat is lto taal.....🤔

 • Bennie Stevelink

  @112, als er eenvoudig een andere belangenbehartiging mogelijk is, die veel beter is, waarom is die dan nog niet opgericht? Er zijn wel alternatieve organisaties opgericht maar die hebben in de politiek nog niets voor elkaar gekregen. Blijkbaar is het niet zo eenvoudig.

 • 112

  en bennie snap jij dat niet. LTO leeft van de projecten die met subsidie geld van de overheid worden betaalt daar leven zij van . als zij moesten leven van leden geld was het zo gedaan met ze .

 • koestal

  Baudet is beter dan Thieme.

 • koestal

  Het is met het bouwen van megastallen wel gebeurd na de fosfaatwet. Er komen er genoeg te koop.

 • Jaap39

  Hoezo @koestal? Melkprijs trekt aan fosfaat rechten zakken.

 • Peerke1

  Met 100 euro doe je al niet meer veel in de supermarkt. Nog even en je moet 200 euro meebrengen.

 • xw

  Nou Piet Hermus, wij hebben het lidmaatschap van (z)lto dan ook opgezegd.
  Zonde van het geld dat je aan contributie moet betalen.
  Zonder verder heel uitputtend te willen zijn wil ik nog wel even gezegd hebben, dat ook die club er eigenlijk alleen is voor de upper ten en ook wel voor de happy few onder de boeren en... vrienden, en... aanhang
  De leiding van die club is middels allerlei nevenfuncties verweven met de bestuurs -elite van allerlei organisaties, zoals met stip de RABO, de gemeentes, de waterschappen en nog veel meer die ik niet wil noemen.
  Behalve met het provinciebestuur van N.Br., daarmee hebben ze effe niet goed opgelet, lijkt het wel.
  En de leden, die zijn er om de stoelen (en de lijsten) te vullen, behalve dan de categorie genoemd in de 3e zin dezes.
  En het sluitstuk? dat is het belang van de leden.
  Jawel hoor, ze kunnen je maken breken (en dat in dit democratische landje). Je moet verrekte goed opletten.
  Dat moet je door hebben en velen hebben dat niet door.
  Maar dat weet jij ook allemaal wel Piet
  Breek mij den bek niet open.
  Ik ben het helemaal eens met de reacties van bovenstaand alarmnummer
  Het is mij ook een raadsel waarom sommigen nog steeds lid zijn van die club.
  Trouwens Piet, jouw naam werd nog genoemd op NPO 2 afgelopen zondag in een interview met Carla Dik-Faber van de CU (= ook mijn partij).
  Maar Tsjonge jonge, wat is het toch vreemd dat dat Forum voor Democratie zo sterk uit de verkiezingen is gekomen!!

 • Firma Vellenga

  Nog even over LTO Vandaag kreeg Marc Calon een podium in de Leeuwarder Courant (te gast) Met als titel: Stop met afgeven op onze landbouw. Ik dacht nu komt er een goede tekst en uitspraken van hem. Maar nee, ook weer achterhaald en er niet boven op. Ik lees hier dat er nieuwe leden gekozen gaan worden bij LTO? Zou hij daarom nog als een spartellende vis op het droge een poging doen in de courant? Volgens mij had hij er vanaf het begin bovenop moeten zitten maar heeft hij weinig gedaan voor de sector.

 • Alco

  Calon is geen uithangbord voor de landbouw.
  Het is een personificatie waarom de FvD zo groot geworden is.

 • farmerbn

  Met meer zetels voor FvD krijg je minder zetels voor de anderen. Die andere mensen komen dus zonder werk te zitten en proberen met behulp van hun netwerk ergens anders aan de bak te komen. We zijn nog niet van ze af. Voor dat je het weet zitten ze bij LTO, Rabo, waterschappen of in de zuivel. Pas dus op voor ex mensen van PvdA , SP en D66 want die kunnen nog veel schade geven.

 • 112

  beste piet. u spreekt van echte ondernemers . echte ondernemers weten precies hoe veel dieren ze op stal hebben staan . hoeveel HA aardappel - bieten- mais -wortel - enz. ze hebben. maar de onderneming van LTO kan zijn leden nog niet geteld krijgen . wat een afgang voor een onderneming die in zijn eigen sprookje gelooft . tip stuur de leden die lto nog heeft een oormerk dan kan je ze gemakkelijker tellen . nu lukt het LTO niet piet . en de harde werkelijkheid hebben we de laatste dagen meegemaakt .

 • Bennie Stevelink

  @xw, waarom stel jij je niet kandidaat voor een bestuursfunctie bij LTO. Jij lijkt mij daar wel de capaciteiten voor te hebben. Dan kun je LTO van binnenuit veranderen in het belang van alle boeren. Nu veranderd er niets.
  In het verleden heeft de vakgroep melkveehouderij al een keer onder leiding gestaan van een outsider in de persoon van Vogelaar. Waarom is er toen niets veranderd?

 • veldzicht

  Ik ben bang dat nu 4 regerings partijen geen meerderheid meer hebben in de 1e kamer CDA en VVd door D66 gedwongen worden naar Gr.Links luisteren .Als dat zo is betekent het wel het einde voor deze 2 partijen.Velen vinden ze nu al veel te links.De enigste mogelijkheid is dan het kabinet te laten klappen en na de verkiezingen een coalitie aan te gaan met FvD .

 • Espresso

  Baudet stemmers komen van VVD, CDA en PVV. Heeft niets met links te maken mensen ! En als ik kijk naar de jongeren demonstraties dan lijkt mij de toekomst wel duidelijk. Voor landbouw beter hier op te anticiperen, maar dat is voor de klagers op dit forum waarschijnlijk te veel gevraagd.

 • veldzicht

  @Espresso.Die jongeren hebben zich ook maar een beetje bang laten maken.Ze komen er ook wel achter dat ze zich hebben laten misbruiken en dat hun vele raadgevers een dubbele agenda hebben.En je weet het,verstand komt met de jaren.

 • JNJS

  Ik kijk met verbazing naar de jongeren demonstraties. Ze hebben niet in de gaten dat zij degenen zijn die straks tot 2050 een zeer hoge prijs, zowel financieel als op gebied van welvaart moeten betalen. Dat FvD voor beter onderwijs is juich ik toe. Leuzen zoals CO2 weg er mee komt op mij als zeer dom over. Al het leven op aarde dankt zijn bestaan aan CO2. Veel mensen verwarren milieuvervuiling met CO2 uitstoot.

 • 306lsa

  @Espresso. wat ik mis aan de politiek tot nu toe wat die FvD wel gedaan heeft is een tegen geluid en dat is de landbouw doet heel veel goed doet
  maar even een tegen vraag wat vindt jij dan eigenlijk van het standpunt van de partij voor de dieren ???????? alle velden grasland geel ? wat is dat nou weer voor een beschuldiging ?? ik woon in provincie groningen en ik zie dat nooit alleen voor het ploegen en dat is dus dan bijna nooit dus wat is dan jou conclusie?? met het anticiperen (ik snap het gewoon niet hoe je zoiets moet handelen) zoals in het filmpje

 • veldzicht

  @de-boer.Inderdaad wat een onzin,als je om je heen kijkt en je ziet al die gele doodgespoten .Ha ha zeker om deze tijd is er geen dood gespoten stukje grasland te bekennen .Hooguit in de nazomer af en toe 1 perceeltje.Maar zo zie je maar hoe die Thieme de boel loopt te belazeren wetende dat haar aanhang er toch de ballen verstand van heeft.gelukkig heeft PvdD niet veel gewonnen zelfs niet met deze klimaat hysterie.

 • Hilhorst100

  Rutte gaat gewoon met groen links in zee, de VVD gaat verliezen maar Rutte heeft daarmee een droombaan in Europa veilig gesteld. That all

 • piethermus1

  <>

 • Bennie Stevelink

  Interessant artikel Piet.

 • kleine boer

  Ja interessant te zien hoe snel hij zich zo heeft op gewerkt kan je van lto niet zeggen😜

 • kleine boer

  Bennie kijk even op de geldelander site berg en dal van het gas af en kranenburg Duitsland subsidie om aan te sluiten op het gas ....en dat vind jij goede besluiten ?

 • 112

  kom op piethermu1 waar blijft het leden aantal zo moeilijk is dat toch niet ?

 • xw

  Beste Bennie, fijn dat je mij op de juiste waarde weet in te schatten.
  Vriendelijk dank daarvoor.
  En nu je het er toch over hebt, zo vraag ik me steeds af waarom jij nog steeds geen minister-president bent.

 • Bennie Stevelink

  @xw, waar slaat dat op? Ik begrijp niet wat jij hiermee bedoelt.

 • 306lsa

  Bennie , het is super goeie humor !!

 • melkveehouder .

  @xw 9.22 Je legt de vinger op de zere plek, gelijk heb je!

  De verwijzing van @ Piet naar een stuk van Maarten van Rossum is wel apart. Als de column van de partijgenoot van LTO kopstuk Calon zoveel indruk zou maken op de mensen/kiezers als Piet met zijn verwijzing wil suggereren, dan had dit toch in de verkiezingsuitslag van de PvdA af te leiden moeten zijn geweest.

  En @Bennie, jouw sneer naar Vogelaar is ongepast. Waarom er (volgens jou) niks veranderde? Omdat er mensen achter aan de kar hingen in plaats van er voor mee aan te trekken. Vogelaar bond bijvoorbeeld de strijd aan tegen de quotumhandelaren vanwege het vermoeden van prijsafspraken wat de blijvende boeren veel geld heeft gekost. En raad eens wie er tegen werkte? Het door jou bejubelde LTO! Noem me eens iemand die het volgens jou beter heeft gedaan voor de melkveehouderij dan Vogelaar.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.