Home

Achtergrond

Sussende woorden van president Draghi van ECB

Krapte op arbeidsmarkt zorgt wel voor hogere lonen.

Het inflatiedoel van 2% wordt gehaald. Wel kan het wat langer gaan duren volgens de president van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgens Draghi gaan de lonen in Europa omhoog door de enorme krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor zal ook de inflatie stijgen en uiteindelijk ook de rente. De economie in de Eurozone lijkt flink af te koelen en dat heeft al geleid tot een voortdurend opschuiven van de voorgenomen renteverhoging in de Eurozone.

Negatieve rente

Een eerste verhoging van de nog altijd zeer lage rente is inmiddels niet eerder voorzien dan eind 2020. Draghi gaf op de bijeenkomst aan dat de ECB gaat ‘nadenken over maatregelen om de negatieve gevolgen van de lage rente voor banken te verzachten’. Die toezegging naar aanleiding van klachten van banken over de voortdurende negatieve rente viel goed op beurzen. Bankaandelen gingen op veel beurzen vervolgens flink omhoog met meerdere procenten koerswinst voor onder meer ABN Amro en ING.

Lees verder onder de grafiek.

Brexit

De voortdurende onzekerheid over de brexit heeft de wisselkoers van het Britse pond deze week nog vrijwel onberoerd gelaten. Eind vorige week steeg het pond met ruim een procent en kwam uit op GBP 0,8557 per euro. Dat is ook het niveau waar deze week de pond op bleef staan. De financiële markten reageerden donderdag nauwelijks op het wegstemmen van alle alternatieven die in het Britse Lagerhuis in stemming kwamen. President Draghi van de ECB heeft vorige week vrijdag op de Europese top nog eens gewaarschuwd dat bedrijven in de EU meer moeten doen om zich voor te bereiden op een no-deal brexit.

Of registreer je om te kunnen reageren.