Home

Achtergrond 1 reactie

Stabiele grondprijzen in Limburg

De agrarische grondprijs in de provincie Limburg is de afgelopen 2 jaar nagenoeg gelijk gebleven.

De gemiddelde prijs voor grasland in geheel Limburg in 2018 (tot en met kwartaal 3) bedroeg volgens het Kadaster € 56,000 per hectare. In vergelijking met ruim € 61.000 per hectare in 2017 en € 58.000 per hectare in 2016 vrij stabiel. Ook de bouwlandprijzen vertonen weinig schommelingen. De gemiddelde prijs voor bouwland in geheel Limburg in 2018 (tot en met kwartaal 3) bedroeg volgens het Kadaster bijna € 71.000 per hectare, terwijl dit in 2016 en 2017 rond de € 60.000 lag.

Weinig verschil tussen bouw- en grasland

Een kanttekening die geplaatst moet worden, is dat de gepresenteerde prijzen een gemiddelde weergeven van Noord- en Zuid-Limburg. Volgens makelaar Arno Janssen van Arvalis makelaardij Noord-Limburg liggen de prijzen in het Noorden iets hoger dan het Zuiden. De prijs voor goede landbouwgrond, ongeacht grasland of bouwland, ligt rond € 75.000 – € 80.000 per hectare volgens hem. “Het gaat meer om de kwaliteit van de grond, niet om de functie gras- of bouwland. Ook de vorm, de ligging en de omvang zijn steeds belangrijker.” Ook benadrukt Janssen dat pure agrarische gronden niet vergeleken kunnen worden met land waar bijvoorbeeld natuur- of bospercelen in liggen. “Dit kan het verschil in grondprijs met Kadaster mogelijk verklaren.”

Aantal transacties fluctueert weinig

Ook het aantal transacties fluctueert weinig volgens de makelaar. Wel ziet hij dat de vraag naar grond door boeren iets afneemt. “Relatief veel rundveehouders zijn gestopt met boeren. Vaak wordt weinig grond verkocht, en als het verkocht wordt, ineens het gehele areaal.”

Makelaar Marcel van Hoek van Arvalis Zuid-Limburg sluit zich aan bij Janssen. “Naast de stabiele grondprijzen zie ik ook in het aantal transacties over de laatste 2 jaar weinig schommelingen.” Van Hoek bevestigt dat de prijzen in het zuiden iets lager liggen: rond € 70,000.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Eén reactie

  • Gradje 1966

    Wel een eenzijdig commentaar van Arvalis maak dan de prijzen bekend van Noor en Zuid apart

Of registreer je om te kunnen reageren.