Home

Achtergrond

Olieprijs richting hoogste niveau sinds november

De olieprijs flirtte deze week bijna met het hoogste punt sinds afgelopen november.

Toch gebeurde het net niet, omdat de Amerikaanse overheid aankondigde de productie op te schroeven. Donderdag stond een vat ruwe Brent-olie op $ 67,74, tegenhanger WTI Crude noteert $ 58,41.

Olieprijs wereldwijd stijgende

Globaal is de olieprijs nog steeds stijgende, Saudie- Arabië houdt zich keurig aan de afspraken met de overige olieproducerende landen om de olieproductie langzaam terug te schroeven. De situatie is globaal verder stabiel, maar plaatselijk kritiek. De crisis in Zuid-Amerika, met de sancties van de VS ten opzichte van Venezuela, is 1 van de factoren die de olieprijs blijft opdrijven.

De Amerikanen zijn zo ongeveer de enigen die lijken te streven naar een lage, of in ieder geval geen stijgende prijs, schrijft persbureau Reuters. De IEA (Amerikaanse Energy Agency) blijft positief gestemd over de toekomst van de olie-industrie, de invloed van klimaatbeleid op de markt is relatief klein.

VS schroeft olieproductie op

De VS ziet graag dat de olievoorziening op peil blijft en kondigde maandag aan om nog eens 4 miljoen vaten per dag extra te gaan produceren. De Amerikaanse olieproductie komt daarmee in 2024 op 19,6 miljoen vaten per dag, waarvan 2,8 miljoen uit vaten ruwe olie bestaat. Vooral de winning van schalie-olie blijkt in grotere mate mogelijk dan eerder gedacht.

De IEA liet in eerder jaren het idee doorschemeren dat in de komende 10 jaar de productie van schalie-olie zou stagneren, aangezien nieuwe bronnen steeds moeilijker te lokaliseren zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.